このページのトップへ

Her Websitesinde Olması Gerekenler - 9 Temel Özellik

Başlamak için: Bir web sitesi kurun → | Bir alan adı alın →


Her Websitesinde Olması Gerekenler - 9 Temel Web Sitesi Özelliği ListesiÖzellik

Bir web sitesinde olması gerekenler neler? Estetik bir web tasarımının olması elbette önemli ancak iş burada bitmiyor. Yüzlerce web sitesi kurmuş bir Wix Ortağı olarak (ben ve hatta tüm Wix Pro ekibi), kaliteli bir web sitesinin sadece estetikten ibaret olmadığını net bir şekilde söyleyebilirim.


Gezinmenin kullanıcı dostu olması, sezgisel tasarım ve kusursuz güvenlik gibi olmazsa olmaz web sitesi özellikleri de vardır. Web sitesi kurarken veya mevcut bir web sitesini geliştirirken, başarılı olmak için aşağıdaki web sitesi özelliklerinin hepsini sitenize dahil edin.


Bir Wix Ortağı ile çalışmak ister misiniz? Wix Marketplace’te web sitesi tasarımcıları bulun.


Web Sitesinde Olması Gereken Özellikler


Web sitesinin özelliklerinin önem sırası, web sitesinin genel hedefine bağlıdır. Ancak her internet sitesinde mutlaka olması gereken özellikler şu şekildedir:



Profesyonel bir web sitesi mi kuruyorsunuz? Web Sitesi Nasıl Kurulur, Web Sitesi Fikirleri yazılarımızı inceleyin veya yapay zeka web sitesi yapma aracımızla dakikalar içinde online olun.



01. Sezgisel gezinme


Sezgisel gezinme, sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizde kolayca gezinmesi, gördüklerini rahatça anlaması ve göreceklerini tahmin etmesi demektir. Eğer bir site ziyaretçisinin aradığı şey sitenizde varsa, bu şeyi çok fazla uğraşmadan bulabilmelidir. Sezgisel tasarıma sahip bir web sitesi, site ziyaretçilerini kusursuz bir şekilde yönlendirir ve deneyimlerini kolaylaştırır.


Kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı, site ziyaretçileri için faydalı olmasının yanı sıra, site sahiplerinin kullanıcı davranışlarını yönetebilmesini sağlar. Bir web sitesi tasarımcısı olarak sorumluluklarımdan biri; ziyaretçileri müşterilerimin gitmelerini istediği yere yönlendiren yollar inşa etmektir. Örneğin; Symmetryk web sitesinin temel amacı, kullanıcıları bir demo sürümünü denemeye teşvik etmek. Greyfurt renginde, mavi bir arka plan üzerinde göze çarpan bir “Demo Rezervasyonu Yap” başlık bir harekete geçirici mesaj (CTA) butonu tasarlanmış ve bunu ekranın üst kısmına da ekleyerek iki kez kullanılmış.


Daha fazla bilgi: UX Nedir, CTA Nedir


Symmetryk web sitesinden ekran görüntüsü. Çok basit bir menü kullanılmış ve mavi üzerine kırmızı bir buton eklenmiş. Butonda Demo Rezervasyonu Yap komutu yer alıyor.

Olya Black’in Symmetryk için hazırladığı site tasarımı.


Kullanıcıların sitede gezinmesini kolaylaştıran web sitesi özellikleri, aynı zamanda arama motorlarının web sitesinin yapısını anlamasına da yardımcı olur.


İpucu: Web sitenize SEO dostu gezinme özellikleri entegre etmek, arama motorlarının sizi dizine ekleme (indeksleme) ve Google’da üstlerde sıralama olasılığını artırır.


Daha fazla bilgi: SEO Nedir


Sitenizde gezinmeyi kolaylaştıracak birkaç web sitesi özelliğinden bahsedelim:


  • İçerik haritası yolu (breadcrumb trail): Web sitesi içerik haritası yolu (veya kırıntı izleri), site ziyaretçilerine bir web sitesinde nerede olduklarını gösterir ve sitenin genel yapısını anlamalarına yardımcı olur. Ayrıca ziyaretçilerin menüdeki bir üst bölüme geri dönmesini de kolaylaştırır. İçerik haritası genellikle sayfanın üst kısmına yakın bir yerde görüntülenir ve bir ziyaretçinin mevcut sayfaya gelmeden önce geçtiği sayfaları gösterir. Wix’te içerik haritası yolunu amaçlarınıza ve marka oluştururken amaçlarınıza uyacak şekilde özelleştirebilirsiniz.


  • Net harekete geçirici mesajlar (CTA’lar): CTA butonları (örn; Kaydol, Satın Al vb.) etkili bir şekilde uygulandığında dönüşümleri artırır ve ziyaretçileri yapılması istenen eylemlere teşvik eder. İfade edilen dil açık ve net olmalı ve butonun ne yaptığı konusunda kafa karışıklığı oluşmamalıdır. Wix kullanıcıları, dikkat çeken butonlar tasarlayabilir ve daha etkileşimli hale getirmek için bunlara animasyon uygulayabilir. Örneğin; GG Event House web sitesindeki CTA düğmesine, farenin üzerine gelindiğinde konfeti patlatan bir hover efekti verilmiş.


  • Gezinme çubuğu: Gezinme menüsü veya başlığı olarak da bilinen gezinme çubuğu, bir web sitesinin ana bölümlerine giden bağlantıları gösterir. Bu temel web sitesi öğesi, ziyaretçilerin web sitesinde yollarını hızlı bir şekilde bulmalarını sağlar. Ben site ziyaretçilerinin sıkılmasını önlemek için genellikle tek aşamalı gezinme çubukları kullanıyorum, ancak daha karmaşık web siteleri çok aşamalı site menülerinden yararlanabilir. Örneğin; Primavera Clinic için site tasarlarken, menüyü üç slayta bölen özel bir navigasyon sistemi kurdum.


  • Akılda kalıcı URL’ler kullanmak: Menünüzdeki belirli alt sayfalar için kullanıcı dostu link’ler kullandığınızda, ziyaretçilerin daha sonra bu bağlantıları hatırlaması daha kolay olur. Sitenize geri döndüklerinde URL’yi kolayca hatırlayabilirler. Ayrıca çevrelerine ve arkadaşlarına sizi tavsiye ederken bağlantıyı kolayca paylaşabilirler. Örneğin; www.ornek.com/kadingiyim.



02. Yanıt verme yeteneği


İyi yanıt verebilen bir web sitesi, ziyaretçinin tarayıcı penceresinin boyutuna ve sayfa oryantasyonuna (dikey veya yatay) uyum sağlayan düzenler sunabilen bir web sitesidir. Bu yanıt verme özelliği, ziyaretçinin siteyi hem dizüstü bilgisayarda hem de cep telefonunda veya tabletinde açtığında, sitenin daima harika görünmesini ve iyi çalışmasını sağlar. Bu web sitesi özelliği aynı zamanda tasarım sürecini daha verimli hale getirir, çünkü site sahibinin her web sayfasının mobil ve masaüstü için ayrı ayrı versiyonlar oluşturması gerekmez.


Wix Editör, kullanıcıların sitelerini daha duyarlı ve iyi yanıt verebilir hale getirmelerini sağlayan çeşitli tasarım araçları içerir:


  • Özelleştirilebilir sayfa düzenleri

  • Wix Sütunları

  • Slayt gösterileri

  • Galeri

  • Tam genişlikte öğeler

  • Kapsayıcı kutular


Wix’in nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz: Wix Nedir.



03. Herkes tarafından erişilebilirlik


Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir milyardan fazla insan engelli kategorisinde. Web sitenizi engelli vatandaşları düşünerek tasarlamadığınız takdirde, bu yüz binlerce kişi aslında kaybedeceğiniz potansiyel müşterilerdir. Ayrıca Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergelerine (WCAG) uygun olmayan bir web sitesine sahip olmak sizi aleyhinize açılacak davalara maruz bırakabilir.


Erişilebilirlik için gerekli olan birkaç web sitesi özelliği şu şekildedir:


  • Yüksek kontrastlı renk şemaları: Görme kapasitesi kısıtlı ve renk körü olan müşteriler, arka plan rengine benzer renklerde olan metinleri okumakta zorlanır. Renk uyumlarınızı değerlendirmek için bu kontrast denetleyiciyi kullanın.


  • Klavye navigasyonu: Görme ve hareket etme engeli olan kişiler, web sitelerinde gezinmek için genellikle fare yerine klavyelerini kullanır.


  • Basit bir dil: Konuşma dilinde yazmak, basit sözcükler kullanmak ve karmaşık cümlelerden kaçınmak, öğrenme güçlüğü olan kişilerin (ve hızlı okuyucuların) sitenizi kolayca anlayabilmesini sağlar.


  • Alternatif metin (alt text): Ekran okuyucular, görselleri görme engelli kişiler için tercüme etmek için görsellerin üzerindeki alternatif metinleri kullanır.


  • Temiz bir hiyerarşi: Sitenizi ve içeriklerinizi hiyerarşik bir şekilde tasarlayın; bilgilerin en önemliden en önemsize doğru akması gerekir. Başlıkları tahmin edilebilir şekilde kullanın ve tasarım diliniz tüm site genelinde tutarlı olsun. Böylece sitenizde klavye kullanarak gezinen kişiler daha kolay ilerleyebilir.


  • Okunması kolay yazı fontları: Disleksi, öğrenme güçlüğü, afazi ve görme bozukluğu olan kişilerin rahatça okuyabilmesi için basit veya bilindik yazı tiplerini seçin.


Wix’in Erişilebilirlik Sihirbazı, normalde gözden kaçırabileceğim erişilebilirlik sorunlarını tespit edip düzeltmeme yardımcı oluyor. Bu kullanışlı araç, her türden ziyaretçinin siteyi görüntüleyebilmesini ve sitede gezinebilmesini sağlıyor. Ancak sihirbazın web erişilebilirliğine dair her bir detayı kontrol etmediğini unutmayın. Sitenizde göze çarpan sorunların denetlenmesi için bir erişilebilirlik uzmanı ile çalışmayı düşünebilirsiniz.



04. Mobil uyumlu arayüz


Şubat 2023 itibarıyla mobil cihazlardan gelen internet trafiğinin oranı yaklaşık %61 civarında. Yani çoğu insanın sitenize telefonlarından girme ihtimali çok yüksek. Mobil siteniz güncel değilse, web siteniz uzun ömürlü olmayabilir. Ayrıca, insanların sitenizi arama motorlarında bulmasını istiyorsanız mobil uyumlu tasarım çok önemlidir.


İpucu: Google, mobil öncelikli indekslemeyi kullanır; yani mobil cihazlar için optimize edilmiş web sitelerine sıralamada öncelik verir.


Mobil web sitenizin kullanımının kolay olması, hızlı yüklenmesi ve mümkün olduğunca etkileşimli olması gerekir. Yanıt verme hızı mobil uyumlu web siteleri için önemli olan tek özellik değildir. Gezinme kolaylığı, okunabilir yazı fontları ve görüntülerin hızlı yüklenmesi de önemlidir. Web sitenizi tasarlarken başlangıçtan itibaren mobil uyumluluğu mutlaka hesaba katın.


Wix mobil editör ile web sitenizin masaüstü versiyonunu kolayca daha küçük bir ekrana uyarlayabilir, hatta markanız için özelleştirilebilir bir mobil uygulama oluşturabilirsiniz. İçerikleri dilediğiniz gibi kaldırabilir ve ekleyebilir, hatta düzenini tamamen değiştirebilirsiniz. Özellikle de hızlı işlem çubuğu özelliğini çok seviyorum, çünkü mobil site ziyaretçilerini işletme ile iletişim kurmaya teşvik ediyor.



05. Çekici tasarım


Cazip bir tasarım ziyaretçilerin dikkatini çekebilir ve sitenizde daha fazla kalma ihtimallerini artırabilir. Bu, etkileşimin artmasına ve çıkma oranının azalmasına yol açabilir. Şık ve ilgi çekici bir web sitesi tasarımı aynı zamanda bir güvenilirlik ve profesyonellik duygusu yansıtır. Bu da saygın ve güvenilir bir bilgi veya ürün kaynağı olarak markalaşmanıza yardımcı olur. Ayrıca web sitesi tasarımınızın marka kimliğinizi ve stilinizi yansıtması önemlidir.


MOOI Kliniği web sitesinden ekran görüntüsü. Sitenin son derece sade ve şık bir görünümü var ve makyajsız, sade bir bir kadın model yüzünün fotoğrafı kullanılmış.

Olya Black’in MOOI için hazırladığı site tasarımı.


Böyle bir web sitesi özelliğinden yararlanmak için profesyonel bir tasarımcı olmanıza gerek yok. Wix’te ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde özelleştirebileceğiniz yüzlerce hazır web sitesi şablonu var.



06. Yüksek kaliteli içerikler


Profesyonel web sitenize koyduğunuz metin, resim ve videoları ne şekilde sergilediğiniz en az bu içeriklerin kendisi kadar (hatta belki de daha fazla) önemlidir. Bilgilendirici ve benzersiz içeriklerin olması, ziyaretçilerin dikkatini çeker ve sitede kalmalarını sağlar.


İpucu: Arama motoru optimizasyonu (SEO) algoritmaları, arama yapanlara içerik kalitesi düşük olan web sayfalarını önermekten kaçınır.


Yüksek kaliteli içerikler sadece doğru ve iyi yazılmış içerikler değildir; aynı zamanda sitenin hedef kitlesi için değer arz eder. İçeriklerinizi oluştururken hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını göz önünde bulundurun ve hem amaca uygun hem de ilgi çekici bilgiler vermeyi amaçlayın.


ChatGPT veya diğer yapay zeka metin yazma programları ile içerik üretmek için harika seçenekler olsa da, bu programlar sizin sunabileceğiniz benzersiz bakış açısını ve insani dokunuşları asla sunamazlar. Bu nedenle, arama motorları yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri atlayabilir. Ayrıca, site ziyaretçileri bu içerikleri sitede duracak kadar ilgi çekici bulmayabilir.


İpucu: Yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri sadece bir başlangıç ​​noktası olarak kullanmak ve bunları sitenize göre kendi dokunuşlarınızla uyarlamak en ideal başarıyı getirir.


Artık pek çok işletmenin web sitesinde ürün ve hizmetler ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular bölümü yer alıyor. Aynı zamanda müşteri yorumları, birlikte çalıştığınız kurumlar veya sizin için verilmiş referanslar da site içeriğinizi zenginleştiren metinler olacaktır.



07. Birden fazla iletişim kanalı


Bazı insanlar sizinle telefonda konuşmak isterken, bazıları sosyal medya üzerinden iletişime geçmeyi tercih edebilir. Farklı iletişim seçeneklerinin sunulması, ziyaretçilere tercih ettikleri iletişim yöntemini seçme esnekliği sağlar. Bu da potansiyel müşterilere işletmenizin güvenilir olduğunu ve müşteri hizmetlerine öncelik verdiğini gösterir. Aynı zamanda müşteri olma ihtimallerini de artırır.


Birden fazla iletişim seçeneği sunarak web sitenizi daha geniş bir kitle için, daha erişilebilir bir hale getirebilirsiniz. Örneğin; işitme engelli ziyaretçiler telefonla aramak yerine e-posta veya canlı sohbet kullanmayı tercih ederken, görme engelli ziyaretçiler metin tabanlı sohbet özelliğini kullanmayı tercih edebilir.


Wix Gelen Kutusu üzerinden birçok farklı kanala yanıt verebildiğiniz ve Wix Kişiler ile müşteri iletişim bilgilerini takip edebildiğiniz için müşteri hizmetinde verimli olmak kolaydır. Bu nedenle birden fazla iletişim aracı sunmak, size de fazladan iş çıkarmadan müşteri deneyimini geliştirir.


Tüm müşterilerin rahatça iletişim kurabilmesi için dahil edilmesi gereken birkaç web sitesi özelliği şu şekildedir:


  • Canlı sohbet: Kullanıcılar Wix Chat’i müsaitlik durumuna ve tasarım tercihlerine göre özelleştirebilir. Ayrıca sohbet başlatmak veya müşteri mesajlarını yanıtlamak için sohbet kutusunu otomatikleştirme seçeneği de bulunur.

  • Sosyal medya bağlantıları: Tüm sosyal medya hesaplarınızı bir sosyal ağ çubuğu altında toplamak, insanlara işletmenizi tanımaları ve sizinle etkileşime geçmeleri için daha fazla fırsat sunar.

  • Telefon numarası: Wix’i işletme telefon numarası ayarlamak için kullandığınızda hem arama hem de mesaj alabilirsiniz.

  • İletişim formu: İletişim formu, iletişimlerinizi bir arada tutmanıza ve müşteri bilgilerini toplamanıza olanak sağladığı için çok iyi bir web sitesi özelliğidir. Wix Forms, gönderilen formları otomatik olarak kontak listenize ekler.

  • E-posta adresi: Bazı müşteriler iletişim formlarını doldurmak yerine doğrudan e-posta göndermeyi tercih eder; bu nedenle her iki seçeneği de sunmayı düşünün.

  • Hızlı eylem çubuğu: Daha önce de belirttiğim gibi, mobil sitelere hızlı eylem çubukları eklemeyi seviyorum, böylece müşteriler tek bir tuşla iletişime geçebiliyor.

  • Hakkımızda sayfası: Özellikle ticari bir web sitesi iseniz, markanız, operasyonlarınız, misyonunuz ve vizyonunuz hakkında kısaca tanımlar dahil edeceğiniz bir hakkımızda yazısı müşterilerin sizi tanımasına ve güvenmesine olanak sağlar.



08. Kusursuz güvenlik


Web siteniz ziyaretçilerden kişisel veriler (kredi kartı bilgileri ve e-posta adresleri vb.) topluyorsa, güçlü bir web sitesi güvenliği sistemi olması kritik önem taşır. Site ziyaretçilerinin bilgilerini gönderirken size güvenebileceklerini bilmeleri gerekir ve güvenlik ihlalleri marka itibarınıza leke sürebilir. Wix kullanıcıları, iki faktörlü kimlik doğrulama, güvenli ödemeler ve dolandırıcılığa karşı koruma gibi özelliklere sahip kurumsal düzeyde web sitesi güvenlik özelliklerine sahiptir.


Güven duygusunu artırmak için güvenlikle ilgili kullandığınız sistemleri (örn. ödeme yöntemleri) belirtebilirsiniz. Ayrıca kişisel bilgiler, veri depolama, gizlilik veya çerez politikası gibi metinleri web sitenizin bir bölümünde yayınlayarak gerekli yasal bilgileri de net bir şekilde açıklayabilirsiniz.




09. Güvenilir altyapı


Web sitenizin altyapısı müşterileri kaçırabilir mi? Kesinlikle evet. Bir sitenin yüklenmesi yavaşsa, site düzeni dağınıksa veya sitede gezinmek zorsa, kullanıcılar için caydırıcı olabilir ve ziyaretçiler siteyi terk edebilir. Yakın zamanda yapılan bir ankete göre, tüketicilerin neredeyse dörtte biri, sitelerde yavaş yüklenmenin online alışveriş yaparken en sinir bozucu şey olduğunu düşünüyor.


İpucu: Ziyaretçilerinizin ilgisini canlı tutmak için sitenizdeki her sayfanın üç saniyeden daha kısa bir sürede yüklenmesi gerekir.


Resimleri sıkıştırmak, gereksiz eklentileri kaldırmak, bozuk bağlantıları düzeltmek ve çerez boyutlarını azaltmak site güvenilirliğini artırmaya yardımcı olabilir. Bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey, sitenizi çalıştırmak için güvenilir bir web sitesi oluşturucu kullanmaktır.


Wix, performans için her bir web sitesi özelliğini optimize eder. Hatta yükleme sürelerini takip etmenize ve iyileştirmenize yardımcı olan bir site hızı kontrol paneline sahiptir. Sitenizin en iyi şekilde optimize edildiğinden emin olmak için yükleme süresini ve genel performansını düzenli olarak kontrol edin.



Web Sitesinde Olması Gerekenler - SSS


Web sitesi özellikleri nelerdir?

Web sitesi özellikleri; kullanıcı deneyimini geliştirmek, etkileşimi artırmak ve belirli hedeflere ulaşmak için bir web sitesine entegre edilen çeşitli işlevleri ve öğeleri ifade eder. Bir web sitesinin özellikleri sitenin amacına, sektörüne ve hedef kitlesine göre farklılık gösterebilir.

Daha fazla bilgi: Web Sitesi Nedir, Web Sitesi Türleri

En önemli web sitesi özellikleri hangileridir?

Web sitesi özellikleri ile işlevleri arasındaki fark nedir?

Kurumsal web siteleri için önemli özellikler nelerdir?

Dinamik bir web sitesinin özellikleri nelerdir?

Dinamik web sitesi özellikleri arasında gerçek zamanlı içerik güncellemeleri, formlar ve kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler gibi etkileşimli öğeler ve kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimleri bulunur. İçerik Yönetim Sistemleri (CMS), içerik değişikliklerinin kolayca yapılmasına olanak tanırken, veritabanları bilgileri dinamik bir şekilde depolar ve ortaya çıkarır. Dinamik sayfalar kullanıcı tercihlerine ve davranışlarına uyum sağlar.


Dinamik ürün teşhirleri ve fiyatlandırmaya yönelik e-ticaret işlevleri, kullanıcı etkileşimini artırır. Uygulama programlama arayüzleri (API) ile entegrasyon, harici hizmetlerle sorunsuz bağlantı kurulmasına olanak tanır. Genelde dinamik web siteleri, değişen kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayan esneklik, yanıt verebilme yeteneği ve etkileşim gibi özellikler sunar.




















Rami Mert Kandiyoti

SEO and Content Marketing Specialist



2 commenti


Dennis Richi
Dennis Richi
19 lug

The Waffle House menu is a staple of American dining, offering a wide variety of comfort food around the clock. Famous for its waffles, the menu also features a range of breakfast options including eggs, bacon, sausage, hash browns, and grits. For lunch and dinner, patrons can enjoy burgers, sandwiches, and classic diner meals such as T-bone steaks and country ham.

https://waffle-house-menu.org/waffle-house-allergen-menu/

Mi piace

Kendine profesyonel web sitesi kur
ページ下