このページのトップへ

Site Hızı Optimizasyonunda Sayfa Açılış Hızının Önemi ve Hız İyileştirme Yöntemleri




İlk izlenimin çok önemli olduğu tek bir yer varsa o da web siteniz. Burada yalnızca tasarım ve içerikten söz etmiyoruz. Hız optimizasyonu da sitenizin başarısındaki en önemli belirleyicilerden biri.


Yavaş yüklenen bir site, itibarınıza zarar verebilir. Trafik ve dönüşüm kaybetmenize yol açarak sonunda size maddi kayıp yaşatabilir. Tersi düşünüldüğünde de, yüksek performans gösteren bir site de işletmenizin başarısı üzerinde olumlu domino etkisine sahip olur. Daha fazla ziyaretçi çekerek satışların artmasını ve potansiyel müşterilerin müşteriye dönüşmesini sağlar.


Hızlı yüklenen bir siteye sahip olmanın ilk adımı, baştan itibaren optimize edilmiş teknoloji sunan sağlam bir web sitesi oluşturucu kullanarak sitenizi oluşturmak. Fakat işiniz bununla bitmiyor. Sitenizdeki içeriklerin, performansın yoluna taş koymasını engellemek sizin elinizde.


Dikkate alınacak çok fazla faktör var ama doğru yere geldiniz. Bu makale, site optimizasyonu hakkında bilmeniz gereken her şeyi size sunacak ve "site hızı nasıl artırılır" sorusuna cevap olacak.



Sayfa açılış hızı nedir?


Sayfa açılış hızı, web sitenizdeki içeriklerin ne kadar hızlı yüklendiğini ifade ediyor. Bunu ölçmenin birçok yolu bulunuyor (ör. ilk zengin içerikli boyama, hız endeksi, en büyük zengin içerikli boyama vb.) fakat sayfa açılış hızını belirlemenin en anlamlı yollarından biri interaktifliğe geçiş süresi.


İnteraktifliğe geçiş süresi bir sayfanın, kullanıcının etkileşim kurabileceği noktaya kadar yüklenmesi için geçen süre. Bu etkileşim CTA yani eylem çağrısına tıklamak, video oynatmak veya kullanıcının belirli bir sayfada yapabileceği bir dizi eylem anlamına gelebilir.


Sırada aklınızda muhtemelen şu soru var: İyi bir site hızı olarak kabul edilen süre ne? Bu sorunun cevabı sektöre göre değişiklik gösterebilse de ortalama olarak sayfalarınızın üç saniye içinde yüklenmesi önerilir. Ayrıca, sayfa açılış hızı sürelerinin aynı sitenin farklı sayfaları arasında ve mobil ile masaüstü sürümler arasında değişiklik gösterebileceğini de unutmamak gerek.



Sayfa açılış hızı neden önemli?


Site hızı optimizasyonunda sayfa açılış hızının önem taşımasının dört temel nedeni bulunuyor.



Kullanılabilirlik


Çok bariz gibi gelebilir ama sayfalarınız ne kadar hızlı yüklenirse web siteniz de o kadar çabuk interaktif hale gelir. Web sitesi menüsü, görsel içerik, düğmeler ve çok daha fazlası gibi; ziyaretçilerin sitenizde eyleme geçmesine yardımcı olan yükleme ögelerinden bahsediyoruz. Sayfa açılış hızı optimizasyonu ile bu özelliklerin daha hızlı görünür ve kullanılabilir olmasını sağlamak, daha mutlu ve sadık müşterilere sahip olmak anlamına gelir. Bu kadar basit.



Kullanıcılar


Süreçlerde daha hızlı hareket edebilen kullanıcıların sitenizle etkileşimle girme olasılığı daha yüksek. Örneğin, online mağazanız varsa ve ödeme sürecinin her adımının yüklenmesi birkaç saniyeyi geçiyorsa potansiyel müşterilerin süreci tamamen terk etmesi anlaşılabilir bir durum.


Kullanıcıların gerçekleştirmeye çalıştığı, form doldurma veya sayfalar arasında gezinme gibi eylemler için de aynısı geçerli. Kullanıcı etkileşimini sınırlandıran site hızı sorunları, dönüşüm oranlarını ve sitenize geri dönen ziyaretçi sayısını azaltan bir etkiye sahip olur.



Dönüşümler


Çoğu site sahibinin ortak amacı, dönüşüm yaratmak. Araştırmalara göre, site hızınızda 0,1 saniyelik bir iyileşme bile dönüşüm oranınızda, hunideki ilerlemede ve müşteri etkileşiminde olumlu bir etki yaratabiliyor. Ziyaretçiler, sitenizin özelliklerinden yeterince hızlı faydalanamazsa başka bir siteye geçebiliyor.



Arama motorları


Google, siteleri sıralarken (SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu olarak bilinir) site hızını dikkate alıyor. Bu nedenle, sitenizin belirli anahtar kelime arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünmesini istiyorsanız sayfalarınızın görüntülenebilme hızındaki her bir milisaniyelik artış bile size avantaj sağlayacak.



Sayfa açılış hızı nasıl ölçülür?


Sitenizde sayfa açılış hızını ölçmenin çeşitli yolları var. En güvenilir ve popüler yöntemlerden biri, Google PageSpeed Insights'ı kullanmak. Site URL'nizi göndermeniz ve Google'ın site performansınıza dair bir rapor sunmasını beklemeniz yeterli.


Raporda, Google'ın bir sayfanın arama sonuçlarında ne kadar yukarıda görüneceğine karar verirken potansiyel bir faktör olarak ele aldığı Core Web Vitals (Önemli Web Verileri) adlı bir dizi metrik yer alıyor. Hızlı (yeşil) skor, arama sonuçlarında sitenizin genel sıralaması ve tekil sayfa sıralamaları açısından avantaj sağlayabilir. Yavaş (kırmızı) skor, sitenizin genel sıralamasını ve tekil sayfa sıralamalarını olumsuz etkileyebilir.





Google PageSpeed Insights, sitenizin genel hız performansını 100 üzerinden bir skorla değerlendirir. 90-100 arası bir skor optimum kabul edilirken 59'un altındaki skorlar uyarı olarak kabul edilir. Bu durumda site hızı optimizasyonuna öncelik vermeniz gerekir.


Sitenizi Wix ile mi oluşturuyorsunuz? Performansa öncelik verdiğimiz konusunda Google hemfikir. Google'da Uzman Yazılım Mühendisi ve Geliştirici Savunucusu rolündeki Yoav Weiss, "Wix daima performansa öncelik veriyor ve bu da hem izleme araçlarında hem de kullanıcı deneyiminde sonuç veriyor" diyor.


Wix ile oluşturulan bir sitenin sayfa açılış hızı analizleri ve mevcut yükleme hızları, Wix Analytics içindeki Site Hızı kontrol panelinde bulunabilir. Bu veriler, sitenizin ziyaretçilerinden ve Google PageSpeed Insights'tan çekilerek size sayfa açılış hızını ölçmenin kolay ulaşılabilir bir yolunu sunuyor.





Sayfa açılış hızını test etmek için farklı performans test araçları kullanıldığında kesinlikle farklı skorlar elde edilecektir. Her bir platform, analiz verilerini farklı şekillerde toplar ve bu da herhangi bir andaki sayfa açılış hızı skorunuzu etkileyebilir. Fakat en önemlisi, skorunuzu iyileştirmek için atabileceğiniz adımlar. Bunları aşağıda ele alacağız.



Sayfa açılış hızı nasıl iyileştirilir?


Genel anlamda konuşursak; doğru web sitesi oluşturucuyu seçtiğinizde sayfa açılış hızı ve site performansını iyileştirmek için gerekli adımların çoğu entegre bir şekilde gelir. Tek yapmanız gereken, tasarımın ve içeriğin site performansı üzerindeki etkisini bilerek arada sırada sayfa açılış hızı ölçümüne odaklanmak.





Aşağıda, hem müşterilerinizi hem de Google'ı memnun edecek şekilde bir sitenin performansını ve sayfa açılış hızını nasıl artırabileceğinizi öğreneceksiniz. Ayrıca web sitesi hız optimizasyonunda size avantaj sağlayacak bazı faydalı ipuçlarına da yer vereceğiz.


Site hızı optimizasyonunun temellerine göz atalım:




01. Medya optimizasyonu


Büyük görseller, sayfa açılış hızını iyileştirmenin önünde çok büyük bir engel olabilir. Görsel kalitesi önemli fakat bunun performans ile dengelenmesi gerek. Bunun için resimleri sıkıştırabileceğiniz bazı yollar mevcut.


Şu an en iyi seçenek, sunucularındaki medya ögelerini yeniden boyutlandırarak, kırparak ve dönüştürerek otomatik olarak optimize eden Wix gibi bir site oluşturucuyu tercih etmek. Bu optimizasyon, çok çeşitli cihazlar genelinde en iyi kaliteyi sunuyor.


Site oluştururken, görselleri kaydetme yaklaşımınızı değiştirmek sitenizin sayfa yükleme hızına olumlu etki edebilir. Sitenizde kullanabileceğiniz bazı en iyi uygulamalar: Resimleri PNG yerine JPG biçiminde kaydedebilir (JPG dosyaları daha küçüktür ve bu nedenle daha hızlı yüklenir), mümkün olduğunda SVG dosyaları kullanabilir (boyutları çok daha küçüktür; şekiller ve logolar için uygundur) ve büyük resimleri sayfanın alt kısımlarına yerleştirerek kullanıcılar üst kısımdaki içeriklere odaklanırken rahatça yüklenmelerini sağlayabilirsiniz.


Bir sayfayı öne çıkarmak için animasyonlu GIF'ler gibisi yok; bunu anlıyoruz ve GIF'leri biz de seviyoruz. Fakat bir sayfayı yavaşlatmak için de GIF'ler gibisi yok. Bu nedenle GIF kullanmadan önce etraflıca düşünün. İlla kullanmanız gerekiyorsa bunları sayfanızın alt kısımlarına yerleştirin. Animasyonunuzdaki kare sayısını sınırlandırmak ve boyutları küçük tutmak, tasarım özelliklerinin sayfa açılış hızı skorlarınızı etkilemesinin önüne geçebilir.


Sitenizde bir tür animasyon olmadan rahat edemiyorsanız site optimizasyonu açısından bir diğer harika ipucu da animasyonlara kıyasla daha küçük dosya boyutlarına sahip olan videoları tercih etmek.


Bazen basit olan daha iyidir. Uzmanlar da bu görüşte. Wix.com'da Performans alanında Teknik Ekip Lideri olan Dan Shappir şöyle diyor: "Site performansınızı iyileştirmenin en kolay yollarından biri, sitenizin karmaşıklığını azaltmak". Bu da tasarım ve içerikle, özellikle de resimlerinizle başlıyor ve sitenizin yapısı ve işlevselliğine kadar uzanıyor.



02. Kodu basitleştirme


Karmaşık veya doğru biçimlendirilmemiş kodlar sayfa açılış hızını düşürebilir. Basitleştirilmiş kod kullanımı, Google'ın sitenizi taramasını ve sayfaların hızlı yüklenmesini kolaylaştırıyor. Google'ın işini kolaylaştıran her şey, siteniz açısından bir avantaj. Sayfaların tümünde basitleştirilmiş kod kullanan bir site oluşturucu seçerek, kodu kontrol etme veya temizleme gereği duymazsınız ve sayfalarınızın performans açısından optimize edildiğini bilerek endişe yaşamazsınız.



03. İçerik dağıtım ağı (CDN) kullanma


CDN yani içerik dağıtım ağı, farklı coğrafi konumlarda bulunan ve kendi bölgelerindeki web sitelerine içerik dağıtan sunucuları ve veri merkezlerini ifade ediyor. Bu süreç, içerik dağıtım sürelerini kısaltıyor ve bunun sonucunda yükleme süresi de kısalıyor. Wix'in küresel CDN ağı, siteniz dünyanın neresinde barındırılıyor olursa olsun sitenizdeki sayfaların performans açısından optimize edilmesi anlamına geliyor.



04. Geç yüklemeden faydalanma


Geç yükleme, kullanıcının gözüne ilk çarpan kısmın dışında kalan site içeriğinin veya medya ögelerinin yüklenmesinin geciktirilmesi demek. Birçok site oluşturucuda bu otomatik olarak yapılıyor ve geç yükleme sıklıkla sayfanın tamamına uygulanıyor. Daha yüksek çözünürlüklü ögeleri sayfanın alt kısımlarına yerleştirerek siz de üzerinize düşeni yapabilir ve bu ögelerin kullanıcılar aşağı inerken yüklenmeleri için süre tanıyabilirsiniz.


Sitenizdeki herhangi bir sayfada hangi içeriklerin önce yüklendiğini dikkatlice düşünün. Kullanıcıların sitenize ilk girdikleri anda gördüğü içerik olan, sürmanşet denilen üst kısımdaki içeriklere öncelik verin. Bu kısmı basit fakat etkili tutmayı hedeflemeli ve sayfanın geri kalanı yüklenirken ziyaretçileri sitede tutma yolu olarak kullanmalısınız.



05. Eklentilerden kaçınma


Sitenize üçüncü taraf analiz araçları, izleme kodları ve eklentiler eklemek sayfa yükleme hızını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, tüm bu özelliklerin entegre olarak yer aldığı bir site oluşturucu seçmek önemli. Böylece mümkün olduğunca fazla kullanıcı davranışı verisini toplama ile hıza yönelik optimizasyon yapma arasındaki hassas ve karmaşık dengeyi tutturmaya çalışmanız gerekmez.


Kullanıcılarınıza ve site performansına dair daha da fazla veriye mi ihtiyaç duyuyorsunuz? Kullanıcıların sitenizle nasıl etkileşim kurduğunu analiz etmeye odaklanan eklentileri ve izleme kodlarının kullanımına öncelik vermenizi öneriyoruz. Bunlar size sitenizin işlevselliği hakkında daha anlamlı geri bildirimler sunacaktır. Ayrıca, sitenizin sayfa açılış hızı ve performansını, izleme eklentileri ve pikselleri kullanılan ve kullanılmayan durumlar için ayrı ayrı değerlendirerek bunların hızı düşürüp düşürmediğini anlamak da mümkün.



06. Mobile öncelik verme


Kullanıcıların ve arama motorlarının mümkün olan en iyi mobil deneyimi yaşamasını sağlamak, site performansınızı optimize etme açısından çok önemli. Bu, site yayını kontrol listenizin temel taşlarından biri olmalı. Google'ın öncelikle mobil için tarama yaptığını ve kullanıcıların gezinme deneyimlerini giderek artan oranda mobil cihazlarda gerçekleştirdiğini biliyoruz. Bu nedenle, sayfa açılış hızı optimizasyonu söz konusu olduğunda mobil sitenize öncelik vermelisiniz.



07. Önbellekleme


Otomatik önbellekleme, site içeriğinizin bir kısmının, bir kullanıcının ilk gördüğü şekilde kaydedilmesi ve bu kullanıcı siteyi tekrar ziyaret ettiği zaman içeriğin tamamen aynı şekilde gösterilmesi anlamına gelir. Bu, bir siteyi tekrar ziyaret eden kullanıcılara kaydedilmiş içerikleri sunarak yükleme süresini azalttığı için sayfa açılış hızını iyileştirme açısından dikkate alınacak önemli bir özellik.


Wix tüm sayfaları için otomatik önbellekleme hizmeti sunarak, sitenizin sayfa açılış hızı bakımından nasıl optimize edildiğinin ayrıntılarına kafa yormadan yeni sitenizi profesyonel bir şekilde yayınlamaya odaklanabilmenizi sağlıyor.



08. İçerik optimizasyonu


İçerik optimizasyonu birçok anlama gelebilir. Burada, içeriği sayfa açılış hızının ve interaktifliğe geçiş süresinin etkilenmeyeceği şekilde sayfanızda nasıl sergilediğiniz bağlamında kullanıyoruz.


Site hızını artırma odaklı içerik optimizasyonunun harika bir örneği, Wix'in entegre video oynatıcısı. Bu özellik, YouTube videosu gömmek gibi sayfa açılış hızınıza zarar verecek harici kaynaklardan yararlanmadan sayfalarınızda video sergileyebilmenize imkan tanıyor. Bu gibi entegre özellikler, performans odaklı bir site tasarlamayı kolaylaştırıyor.


Ayrıca sitenizdeki yazı tiplerinin sayısının da bilincinde olmanız gerekiyor. Ne kadar çok yazı tipi kullanırsanız ve renk-boyut çeşitlemeleri ne kadar fazlaysa sayfanız da o kadar yavaş yüklenir. Etki yaratacak birkaç yazı tipi seçin ve yolunuza bunlarla devam edin. Sıfırdan web sitesi oluşturuyor da olsanız, mevcut bir sitede sayfa yükleme hızını iyileştirmek için optimizasyon yapıyor da olsanız buna dikkat etmeniz avantaj sağlar.




Silvya Benzeray

Wixブログ



4 opmerkingen


Google Rehberi
Google Rehberi
30 jul.

Kişisel sayfam https://www.erdemtokus.com ve Sivas haber sitemiz için de bu hususları uyguladık ve çok güzel sonuçlar aldık. Teşekkürler.

好き

Google Rehberi
Google Rehberi
25 jul.

https://www.yenimeslegim.com için de deneyeceğiz.

好き

Google Rehberi
Google Rehberi
25 jul.

Bu bilgilendirme yazısı için teşekkür ederiz. Biz de https://www.hijyen.org.tr ve https://www.temelisg.com.tr sitelerimiz için bu bilgilerden faydalandık.

好き

Araç Çekici
Araç Çekici
21 mrt.

Site hızı ile alakalı yayınlamış olduğunuz blog yazınız çok bilgilendirici ve değerli. Teşekkürler.

https://sancaktepeotocekici.com/

好き
Kendine profesyonel web sitesi kur
ページ下