このページのトップへ

Hosting Nedir? Yeni Başlayanlar için Açıklamalı Rehber


web hosting nedir ana resim

Bir web sitesi kurma planı yaparken güvenli ve güvenilir hosting olmazsa olmaz bir özellik. Aksi takdirde siteniz kötü amaçlı saldırılara karşı savunmasız kalabilir ve sunucuda kesintiler yaşanabilir. Bu da sitenizin performansını olumsuz etkiler.


Web sitesi oluşturma konusunda güvenli hosting hizmetinin ne kadar önemli olduğunu anlamak için temel hosting türlerine göz atacağız.


Yazımızın devamında hosting ve domain adı arasındaki farkı ele alacak ve size uygun en güvenilir hosting sağlayıcılarının özelliklerini açıklayacağız.




Web hosting nedir, ne işe yarar?


Öncelikle "hosting ne demek" sorusunu yanıtlayalım. Hosting, sitenizin dosyaları, ögeleri ve içeriğinin depolanması ve bir internet tarayıcısına iletilmesi sürecidir.


  • Bir kullanıcı domain adı yazdığında, bu bilgi sitenizin IP adresi olarak da bilinen bir dizi spesifik IP numarasına dönüştürülür ve sitenizin barındırıldığı sunucu ile bağlantı kurulur.


  • Sunucu daha sonra kullanıcının talebine uygun olarak site içeriğinizi kullanıcıya sunar. Böylece kullanıcı, domain adınızı tarayıcıya girdiğinde ana sayfanızı görüntüleyebilir.


Web hosting depolama alanı kiralama gibi düşünebilirsiniz. Sitenizin tüm öğeleri ve dosyaları burada depolanır. Sunucu, bir ağ üzerinden bilgi ve veri sağlayan fiziksel bir bilgisayar veya sanal bir sistemdir.


Sitenizin nerede ve nasıl barındırıldığı, site performansınızı etkiler. Bu nedenle, seçtiğiniz hosting hizmetinin güvenli ve güvenilir olmasını sağlamanız gerekir.


Bir sunucu, siteyi görüntülemek için gerekli isteği tamamlayamayacak durumdaysa (sunucu kesintisi olarak da bilinir) kullanıcıların sitenize erişmesi zor veya imkansız hale gelebilir. Bu da sitenizin sadık ziyaretçilerinde, dönüşümlerde ve satışlarda azalma yaratabilir.



Sunucu Nedir?


Sunucu, diğer hizmetlerin, programların veya cihazların çalışmasını sağlayan bir bilgisayar programı veya fiziksel cihazdır. Sunucunun amacı, verileri ve kaynakları kullanıcılara sunmaktır.


Sunucunun en ufak arızası, web sitelerini görüntüleme sürecinin kesintiye uğramasına neden olur. Sunucu dosya yükleyemediğinde, web sitesi sahibi potansiyel ziyaretçileri ve onlarla birlikte dönüştürme ve satma fırsatını kaybeder (örneğin özel olarak oluşturulmuş açılış sayfalarında).


Web sitenizin nerede ve nasıl barındırıldığı, performansını doğrudan etkiler. Bu nedenle, mevcut hizmet türlerlerini inceledikten sonra, domain nedir ve güvenilir hosting hizmeti ararken nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklayacağız.



Temel web hosting türleri nelerdir?


Siteniz için seçmeniz gereken hosting türü; sitenizin büyüklüğüne, beklenen trafiğe ve gelecekte büyüme gereği duyma ihtimalinize bağlıdır.


En popüler hosting türlerinden bazılarını aşağıda özetledik ve her bir hosting türünün en iyi performans gösterdiği durumlara örnekler verdik.


En önemli hosting türlerine kısaca bir göz atalım:




Shared (Paylaşımlı) hosting


Paylaşımlı hosting modelinde birden fazla site tek bir fiziksel sunucuyu paylaşır. Sınırlı trafik alan yeni ve küçük bir site sahibiyseniz paylaşımlı hosting iyi bir başlangıç noktası olabilir. Geçmiş verilere bakıldığında, paylaşımlı hosting mevcut en hesaplı hosting türü.


Ancak bu tür hostingin dezavantajları da var. Paylaşılan sunucular, trafikteki ani artışlarla her zaman baş edemez. İndirim dönemlerinde yoğun trafik artışı yaşanan bir e-ticaret sitesi için paylaşımlı hosting en iyi seçenek olmaz. Bu durumda, işlerinizi kesintiye uğratmadan yüksek trafik hacmini kaldırabilecek bir hosting türüne ihtiyacınız olur.


Trafikte ani artışların yaşandığı bir site yönetiyor olmasanız bile, sitenizle aynı sunucuda barındırılan diğer sitelerin bu özellikte olması durumunda, siteniz ve dolayısıyla işletmeniz sunucu kesintilerinden olumsuz etkilenebilir.




paylaşımlı (shared) hosting: shared hosting nedir


VPS hosting


VPS hosting, birden fazla sunucu birimine bölünmüş tek bir fiziksel sunucuyu ifade eder. Bu birimlerin her biri farklı bir web sitesi barındırır ve yalnızca o siteye giden trafik istekleriyle ilgilenir. VPS hosting hizmetinin faydalarından biri, özelleştirmeye imkan tanımasıdır. Sunucunun size ait olan kısmını dilediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz.


VPS hosting ile bir düzeye kadar sunucu yönetimi ihtiyacı doğar ve bu da maliyetleri artırır. Ayrıca, bu hosting türünde de halen bir sunucuyu birden fazla site ile paylaştığınız için siteniz trafikteki ani artışlara karşı savunmasız olur.


VPS hosting: VPS hosting nedir


Cloud hosting (Bulut Sunucu)


Bir zamanlar çok yeni bir teknoloji olan bu hosting türü, bulutta çalışan birden fazla sanal sunucudan faydalanır. Cloud hosting, birçok sebepten ötürü mevcut en güvenilir hosting biçimlerinden biridir.


Bulutta birden fazla sunucu kullanmanın temel avantajı, bir sunucunun trafik istekleri nedeniyle aşırı yoğun olması durumunda bir diğer sunucunun devreye girip yükü üstlenmesidir. Böylece sunucular, performansı olumsuz etkilemeksizin ani trafik artışlarına etkili bir şekilde yanıt verebilir. Bu nedenle cloud hosting, yoğun trafik alan ve ani veya uzun süreli kesintilerden olumsuz etkilenebilecek siteler için en iyi seçimdir.


Cloud hosting ayrıca ciddi uluslararası trafik alan siteler için de en iyi seçenektir. Sanal sunucular ve CDN'ler (içerik dağıtım ağları) birden fazla coğrafi konumda bulunabilir. Böylece, kullanıcı belirli bir web sitesinin domain adını tarayıcıya girdiğinde; cloud hosting siteyi kullanıcının bulunduğu bölgedeki bir sanal sunucudan yükler. Bu özellik, sayfa yüklemesini ve yükleme hızını iyileştirerek birden fazla konum genelinde tutarlı bir kullanıcı deneyimi sağlar.


Fakat cloud hostingin kendisini en iyi şekilde gösterdiği alan ölçeklenebilirlik. Sitelerin artan trafiğini performansta düşüş olmadan kaldırabilen bir hosting çözümü olduğundan, trafiğini artırmak isteyen siteler için ideal bir seçim.


Geçmişte cloud hosting ile ilgili temel sorunlardan biri maliyetti. Fakat bu durum değişti ve artık Wix dahil olmak üzere birçok site kurucu, oluşturulan her siteye ücretsiz cloud hostingi de dahil ediyor.


Daha fazla detaylı bilgi için bulut sunucu nedir adlı yazımızı okuyabilirsiniz.


Cloud hosting: Cloud hosting nedir


Dedicated hosting (Fiziksel Sunucu)


Dedicated hosting de bir site tek bir sunucuda barındırılır. Günde binlerce kullanıcının ziyaret ettiği büyük siteler için bir numaralı hosting tercihidir. Web hostingin bu biçimi, kendi fiziksel sunucunuza sahip olmak ile neredeyse aynıdır ve genellikle kapsamlı yönetim hizmetleri içerir.


Dedicated hosting kullanmanın temel avantajı, yoğun trafiği kaldırabilmenin yanı sıra sunucu yapılandırması ve kullanılan işletim yazılımı üzerinde tam denetime sahip olmaktır.


Dezavantajlar arasında ise dedicated hostingin pahalı olması ve yoğun yönetim ile bakım gerektirmesi sayılabilir. Ayrıca size özel sunucudaki olası sorunlar, düzeltilinceye kadar sitenizi etkiler. Örneğin cloud hostingde birden fazla sunucu esneklik sağladığı için bu dezavantaj söz konusu değildir.



Reseller (Bayi) hosting


Hostingden ziyade gelir kaynağı olarak kullanılan benzersiz bir hosting türüdür. Reseller hosting, bir site sahibinin sunucu alanı satın alması, bu alanın bir kısmını kullanması ve kalanını başka bir siteye kiralaması durumudur. Bunun altında yatan motivasyon gelir elde etmek veya bazı durumlarda kullanılmayan sunucu alanından faydalanmak olabilir.


Reseller hosting, depolama alanı ve bant genişliğini bir sunucuda birden fazla siteye bölmek anlamına geldiği için paylaşımlı hosting ile benzer zorluklar içerir.



Managed (Yönetilen) hosting


Managed hosting, başlı başına bir hosting türü olmayıp cloud, dedicated veya VPS hosting türlerini seçen kişilere sunulan bir hizmeti ifade eder. Bu hizmet, sunucudaki tüm ayar, yapılandırma, sorun giderme ve genel yönetim işlemlerini ve hosting düzenlemesini kapsar.


Managed hosting, kapsamlı bir hizmet sunmak için idealdir. Veri yedekleme ve tam kapsamlı sunucu ve yazılım yönetimini içerir. Site sahipleri için bu, sıklıkla site güvenliği ve performansı açısından rahatlık sağlar. Wix dahil olmak üzere birçok hosting sağlayıcısı, müşterilerin tercih ettiği hosting türünden (cloud, dedicated veya VPS) bağımsız olarak bunu hizmetlerine dahil eder.



Hosting ve domain adı arasındaki farklar nelerdir?


Web hosting ve domain adı, sitenizin kullanıcılara sunulması için birlikte çalışan iki farklı varlıktır. Hosting bir sitenin nerede ve nasıl depolanıp internete nasıl sunulduğuyla ilgilenirken, domain adı ise sitenin internetteki adresidir. Domain adı, ziyaretçilerin sitenizi bulmaları için şarttır ve sunucunuzu ziyaretçilere içerik sunmak üzere tetikleyen ögedir.


Bir site oluşturmak için hem hosting hem de domain adı şarttır. İkisi ayrı ayrı satın alınabilse de, çoğu kişi cloud hostingin standart olduğu ve aynı hizmeti kullanarak özel bir domain adı da oluşturabileceğiniz Wix gibi bir site oluşturma aracını tercih eder.



Önemli web hosting özellikleri nelerdir?


Güvenilir bir hosting platformunda bulunması gereken bazı temel özellikler vardır. En önemlisi, seçtiğiniz web hosting türünün sitenizle birlikte ölçeklenebilmesidir. Siteniz hem içerik hem de trafik anlamında büyüdükçe daha fazla depolama alanına ve bant genişliğine ihtiyaç duyarsınız. Hosting hizmetinizin bu büyümeyi kaldırabileceğinden emin olmazsanız sitenizin performansı ve işlevselliği zarar görebilir.


Ayrıca web hostinginizin otomatik ölçeklenebilmesi de çok önemlidir.


Peki bu ne anlama geliyor?


E-ticaret örneğimize geri dönelim. Online mağazalar, sezonluk trafik artışlarına karşı daha duyarlıdır. Bu da sunuculara yük bindirir ve sitelerin çökmesine yol açarak işletmenizin en kârlı olabileceği bir günde satış yapmanızı önleyebilir.


Wix gibi otomatik hosting ölçeklendirmesi yapan bir web hosting hizmeti, siteniz veya sunucunuz ne kadar yoğun trafik alırsa alsın sağlam ve güvenilir kalır. Böylece bu konuda düşünmenize bile gerek kalmaz.



01. Güvenlik


Hosting söz konusu olduğunda, aklınıza ilk olarak güvenlik gelmeli. DDoS (dağıtılmış hizmet reddi) saldırıları gibi, web sitelerine sunucular üzerinden yapılan saldırılar çok yıkıcıdır ve olumsuz etkilerinin düzeltilmeleri zordur. Web hostinginizin sitenizin içeriğini korumanın yanı sıra kullanıcıların verilerini ve gizliliğini korumaya da yetecek kadar güvenli olduğunu bilmeniz gerekir.


Wix ile sunulan ücretsiz web hosting hizmeti, 7/24 güvenlik izlemenin yanı sıra HTTPS ve SSL sertifikası koruması da sunar. Kapsamlı hacker testleri ve spesifik DDoS koruması da düşünüldüğünde, sitenizin sunucu düzeyindeki tehditlere karşı güvende olduğundan emin olabilirsiniz.


Ayrıca tüm Wix siteleri, tarayıcınız ile Wix sunucuları arasındaki iletişimi güvenli hale getiren Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) ile korunur. Bu da güvenlik ihlali riskini ortadan kaldırır ve sitenizi sunucu kesintilerinden korur.



02. Sunucu güvenilirliği


Sunucu güvenilirliği, web siteniz için şart. Kesintiler performansa ve sitenizin kullanılabilirliğine zarar verebileceğinden, işlerinizin sorunsuz bir şekilde yürümesi açısından da çok önemli.


Kesintiler sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını etkileyebilir ve arama motoru cezalarına yol açabilir. Ayrıca sitenizin düzgün çalışmasını önleyebilir ve kullanıcıların satın alma işlemlerini tamamlamalarını veya diğer eylem çağrılarıyla etkileşime girmelerini zorlaştırabilir.


Bu durumların önüne geçmek için, sitenizin daima bağlantıda ve erişilebilir olmasını sağlayacak yüksek kullanılabilirlik süresine sahip (Wix için %99,9) bir web hosting hizmetini tercih edin. Hosting hizmetiniz, optimum performans için küresel trafiği kaldırabilecek durumda (bölgesel sunucular ve CDN'ler ile) olmalıdır.


Daha da iyisi, web hosting sağlayıcınız trafiği izleme konusunda proaktif olmalı ve belirli bir sunucuyu etkileyebilecek ani trafik artışlarına veya kesintilere karşı önlem alabilmeli. Sunucuların işlevselliğinin düzenli olarak izlenmesi, hosting sağlayıcınızın güvenilirliğinin önemli bir boyutu.


Biliyor muydunuz..AWS (Amazon Sunucusu) kesintisi barındırılan sitelerin büyük bir kısmında kesinti yaşamasına rağmen tek bir Wix sitesi bile kesinti yaşamadı

Aralık 2021'de yaşanan bir AWS (Amazon Sunucusu) kesintisi, sunucuların ve burada barındırılan sitelerin ABD'nin Doğu Kıyısı'nın büyük bir kısmında kesinti yaşamasına neden olmuştu. Aynı bölgede sunuculara sahip olmalarına ve birçok sitenin AWS hizmetlerinden faydalanmasına rağmen tek bir Wix sitesi bile kesinti yaşamadı. Wix uygulamalarına özgün daha fazla bilgiyi bu ingilizce makaleden okuyabilirsiniz.



03. Domain adı ve hosting


Web hosting ve domain adı hizmetini farklı sağlayıcılardan almak herhangi bir soruna yol açmasa da en pratik yol bu iki hizmeti aynı çatı altında birleştirmek. Birçok site oluşturucu bu hizmetleri bir arada sunuyor. Böylece ek zahmete girmeden iki hizmet anında birbirine bağlanabiliyor.


Örneğin siteniz için ücretsiz domain adı içeren Wix Premium Paket, markalaşma yolculuğunuza profesyonel ve özelleştirilmiş bir domain adı ile başlamanıza imkan tanıyor.


Domain ve web hosting hizmetleri farklı sağlayıcılardan alınıyorsa bu ikisini bağlamaya yönelik talimatlar için web hosting sağlayıcınızla iletişime geçmelisiniz. Wix'te, mevcut bir domain adını yeni sitenize taşımak için birkaç basit adım yeterli.



04. Ölçeklenebilir bant genişliği ve depolama


Bant genişliği, bir siteyi web hosting sağlayıcısından kullanıcılara aktarmak için gereken bayt sayısını ifade eder. Bu nedenle, web hosting sağlayıcısı seçerken depolama ve bant genişliği gereksinimlerinizi anlamak önemli.


İçerik bakımından yoğun bir site kuruyorsanız web hosting sağlayıcınızın başlangıçta sunduğundan daha fazla depolama alanına ve bant genişliğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Çok fazla video ve resim içeren siteler buna güzel bir örnek. Bazı web hosting paketleri bant genişliğine limit koyar ve belirlenen eşiğe ulaştığınızda trafik sayılarınız kısıtlanabilir.


Bunu aklınızda bulundurmak, siteniz ne kadar büyürse büyüsün daima ölçeklenebilirlik garantisi sağlayabilecek doğru site kurma platformunu seçmenize yardımcı olur.

Örneğin, sitenizi Wix ile kurduğunuzda 500 MB bulut depolama alanı ve 500 MB bant genişliği sunan ücretsiz web hosting hizmetine otomatik olarak bağlanırsınız. Premium Pakete geçmek ise depolama kapasitenizi 50 GB'a yükselterek sınırsız bant genişliği sunar.



05. Servis desteği


Teknoloji sihirbazı değilseniz web hosting işlerinizin bakımı veya yönetimi konusunda yapmanız gereken çok fazla bir şey yok. Güvenli ve güvenilir bir seçeneği tercih etmeniz yeterli. Harika bir site oluşturucu tüm bu işlemleri sizin yerinize yapar ve sitenizin yönetimine yardımcı olacak teknik destek ve müşteri desteği sunar.



06. Bağlı e-posta hesapları


Güvenlik ve güvenilirliğin ötesinde, sitenizi işletme yönetimi ile birleştirmenize imkan tanıyan bir hosting sağlayıcısı seçmek de iyi bir fikir. Burada hosting hizmetleri, domain adı ve hepsi aynı adresi paylaşan bağlı e-posta hesapları yer alabilir.


Tüm online varlıklarınızın birbirine paralel olması, işletmenize ciddi avantaj sağlar. Site kurma söz konusu olduğunda, domain adı oluşturucuların yanında özel e-posta hesaplarına sahip olmak da web hostingin önemli bir özelliği haline gelmekte.



Web hosting maliyetleri ne kadardır?


Hosting maliyetleri, sağlayıcıya ve seçtiğiniz hosting türüne göre değişebilir. Birçok web hosting sağlayıcısında ne kadar fazla ödeme yaparsanız o kadar fazla özelliğin kilidini açarsınız. En ucuz seçenek her zaman en iyisi olmayabileceği için hosting türü ve sağlayıcısı seçerken bu konuyu göz önünde bulundurmak gerekir.


Örneğin, bazı shared hosting planları aylık 1,39 USD gibi makul başlangıç fiyatlarına sahiptir; tabii bu düşük fiyatlar genellikle birkaç yıllık taahhütlü paket almanızı gerektirir.


Aylık ödemelerin düşük olması genellikle veri yedekleme gibi belirli hizmetlere erişiminizin olmaması anlamına gelir ve bu hizmetler ek ücrete tabi olabilir.


Hosting türü ne kadar özelleşirse fiyatı da o kadar artar. Dedicated hosting planlarının maliyeti aylık birkaç yüz doları bulabilir. Fakat ücretsiz web hosting, artık birçok site oluşturma aracının temel özelliklerinden biri ve ayrıca iyi bir seçenek.



4 Basit adımda hosting servisinizi bulun?


Web hostingin ne olduğunu ve temel türlerini açıkladıktan sonra şimdi de size uygun hosting servisini nasıl bulacağınızı dört basit adımda özetleyelim:


01. Kullanılabilir hosting türlerini araştırın

02. Siteniz için doğru hosting türünü seçin

03. Hosting platformunuzu veya sağlayıcınızı seçin

04. Domain adınızı seçin ve sitenize bağlayın



Sonuç


Makalemizi okuduktan ve hosting hakkında tüm detayları öğrendikten sonra, sizin için en uygun barındırma hizmetini seçerek yeni web sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz! Daha fazla bilgi için web sitesi nasıl açılır adlı rehberimizden yardım alabilirsiniz.





Yael İba Tepeleni

SEO and Content Marketing Specialist


オプマーキングン


Kendine profesyonel web sitesi kur
ページ下