このページのトップへ

Domain Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Bir Rehber



Domain nedir? Ana resim


Domain (Türkçede alan adı olarak da bilinir), web sitelerinin en önemli unsurlarından biridir. World Wide Web'in görünüşte küçük olan bu kısmı, aslında favori online mağazalarınızı ve bloglarınızı ziyaret edebilmenizi sağlayan unsurdur.


Domain adınız yalnızca insanların web sitenizi bulma olasılığını artırmakla kalmaz, aynı zamanda ziyaretçilerin ne sunduğunuzu bile görmeden sizi nasıl algıladıkları konusunda da önemli bir rol oynar.


Bu kapsamlı rehberde hem domainin temellerini ve internetteki rolünü hem de web siteniz için mükemmel domain adını bulup tescil etmeye yönelik en iyi uygulamaları göreceksiniz.


Gelin bu yazımızda neleri kapsayacağımıza kısaca bir göz atalım:



Domain nedir ne işe yarar?


Domain, insanların bir siteye ulaşmak için tarayıcıya yazdıkları adrestir. Tıpkı parmak izi gibi her domain adı da belirli bir web sitesine özeldir ve diğer web sayfalarıyla ortak kullanılamaz veya tekrar edilemez.


Bu sayfanın en üstüne baktığınızda bu web sitesinin domain adresinin tr.wix.com olduğunu göreceksiniz.


Başka bir deyişle; insanların adres çubuğuna yazdıkları http(s): ile başlayıp genelde .com ile biten domain adresidir.

Domainler Ne için Oluşturulmuştur?


Domainler, bir web sitesinin online konumlandırıcısını temsil eden İnternet Protokolüne (IP) erişmenin kolay bir yolu olarak oluşturulmuştur. IP adresi, her bilgisayara atanan ve noktalarla ayrılmış 0 ile 255 arasında değişen dört ondalık sayıdan oluşur. Bu görünüşte rastgele sayı dizileri, bilgisayarlar için uygun olsa da insanlar sayılar yerine hatırlayabilecekleri kelimeleri kullanmayı tercih edebilirler.


Tıpkı telefonunuza bir numara kaydetmeye benzer şekilde domain adları da 172.217.3.196 numaralı IP adresini google.com olarak kaydetmemize izin verir.


Domain Adı Tescilleri Kim Tarafından Denetlenir?


Domain adı tescilleri, IP adreslerini dağıtan ve atayan, ve tescil şirketleri için akreditasyon işlemlerini yürüten ve tüm domain adlarıyla IP'lerinin merkezi bir veri tabanını tutan İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN; İngilizce açılımı: Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) tarafından denetlenmektedir.


Domain ve URL Arasındaki Fark Nedir?


Domain adlarına genellikle URL (Uniform Resource Locator/ Türkçesi: Tekdüzen Kaynak Bulucu) veya web adresi denilse de aslında bunların domainin sadece (çok önemli) bir parçası olduğunu unutmamak gerekiyor.


Bir domain adının temeli, iki ögeden oluşmaktadır: ad ve uzantı. Bizim durumumuzda “wix” ad ve “.com” da uzantı. Ancak, tarayıcınızın adres çubuğuna bir göz atarsanız, bu sayfanın web adresini oluşturmak için bir araya gelen çok daha fazla parçasının bulunduğunu fark edeceksiniz.


URL'nin her bir bölümünün işlevini görmek için aşağıdaki resme göz atabilirsiniz.



URL adresi bölümleri açıklanmış resim


Domain adı nasıl çalışır?


İnternet, küresel bir denizaltı kablo şebekesi aracılığıyla birbirine bağlanan dünya çapında dev bir bilgisayar ağıdır. Kişisel cihazlar veya sunucular olarak çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın bu bilgisayarların her biri, web verilerini göndermek, bulmak ve almak için birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan bir IP adresiyle tanımlanmıştır.


Eğer hala domain ne demek diyorsanız, domain adları; belirli web sitelerine bağlı bu IP adreslerinin kullanıcı dostu versiyonlarıdır. Ancak bilgisayarların doğru web sayfalarını bulabilmesi için rastgele görünen kelime dizilerinin tekrar sayılara dönüştürülmesi gerekmektedir. Domain adresi sisteminin devreye girdiği nokta işte burasıdır.


DNS Nedir ve Domain Çalışma Sistemindeki Yeri Nedir?


Basitçe DNS olarak da bilinen domain adı sistemi (Domain Name System), bir tarayıcıya girilen herhangi bir domain adını bilgisayar tarafından okunabilen bir IP'ye çevirir.


Bu Sistem, ICANN tarafından denetlenmektedir ve bir kişinin telefon numarasını bulmak için tek tek adını aradığınız eski tip telefon rehberlerine benzetilebilir.


Bir web tarayıcısına herhangi bir domain adı girdiğinizde işlem şu şekilde yürür:


  • O domaine bağlı ad sunucularını arayan ve isteğinizi onlara ileten DNS sunucularına bir istek gönderilir.


  • Bu ad sunucuları, web hosting sağlayıcısı tarafından yönetilmektedir ve ilgili IP'yi bulduktan sonra isteği, web sitesi dosyalarının saklandığı web sunucusuna gönderir.


  • Web sunucusu da siteyle ilişkili tüm dosyaları bulmak ve tüm verileri tarayıcıya geri göndermek için IP'yi kullanır.


Tüm bunlar, 3 saniyenin altında bir sürede olup biter.



Domain adı nasıl çalışır anlatan infographic


Domain ve hosting arasındaki farklar nelerdir?


Bir web sitesi oluşturmak için hem domain adına hem de web hosting hizmetine ihtiyacınız olacak. Birbirine karşılıklı bağımlı yapıları ve - çoğu zaman - aynı şirket tarafından sağlanmaları nedeniyle, her birinin amacı ve birbirleriyle nasıl ilişkili oldukları konusunda genellikle çok fazla kafa karışıklığı olabilir.


Web hostingin ne olduğunu ve domain adından ne gibi bir farkı olduğunu anlamanın en kolay yolu; web sitenizi, her dairenin sitenizin farklı bir sayfası olduğu bir apartman olarak hayal etmektir. Bu binanın var olması için önce onu inşa edecek bir araziye ihtiyacınız vardır. İnternet üzerinde web sitenizi kurduğunuz arazi, web hosting olarak adlandırılır.


Sitenizi oluşturan tüm dosyalar ve veriler -ki bunları apartmanın temelleri olarak düşünebilirsiniz-, onları sitenizi ziyaret eden kişilere gönderen web sunucularında depolanır.


Ancak, insanların sitenizi ziyaret edebilmeleri için siteyi nerede bulacaklarını bilmeleri gerekir. Bu rehberin en başında gördüğümüz üzere, teknik olarak sitenizin IP'sini onlarla paylaşıp konuyu kapatabilirsiniz. Aynı şekilde, her sokağa ve binaya farklı ad ve numara vermek yerine teknik olarak coğrafi koordinatları da paylaşabiliriz.


Tahmin edebileceğiniz gibi domain adları, mecazi anlamda apartmanınızın adresi olarak hizmet eder.


İşi bir adım daha ileri götürmek ve ziyaretçileri sitenizin belirli bir sayfasına yönlendirmek istiyorsanız, domain adınızdan sonra bir yol eklemeniz yeterlidir. “/blog” gibi bir ifadeye sahip olmak, apartmandaki adresinize bir kat veya daire numarası eklemeye eşdeğer olan online adrestir.


Tabii, bu arada, insanların sanal apartmanınızı ziyaret etmek için gittikleri sokak da interneti temsil etmektedir.



Domain ve hosting arasındaki farkı gösteren resim


Farklı domain türleri nelerdir?


DNS, dağıtılmış veri tabanı sistemini yönetmek için ters ağaç hiyerarşik yapısını kullanır. Bu yapıda nokta, kök domain olarak hizmet eder ve çerçevenin en üstünde bulunur. Noktanın altındaki domain adı bölümü, kök domainden konumlarına bağlı olarak farklı düzeylere ayrılır.


Bu da tamamı farklı bir amaca hizmet eden farklı domain türlerini ortaya çıkarır:

  • Üst düzey domainler (TLD)

  • İkinci düzey domainler (SLD)

  • Üçüncü düzey domainler



Üst düzey domainler (TLD)


Genellikle (Top Level Domain) veya domain uzantısı olarak adlandırılan üst düzey domain, domain adının en sağdaki bölümüdür, son noktanın ardında yer alır ve bir web sitesi adresinin konum ve amaç gibi belirli özelliklerinin tanınmasını sağlar.


Şu anda, çoğu son on yılda eklenmiş ve çeşitli TLD türlerine dağıtılmış tescil için mevcut 1503 TLD bulunmaktadır. En popüler kategorilere bir göz atalım:



  • Genel üst düzey domainler (gTLD)


Genellikle (generic Top Level Domain)'ler olarak bilinen genel üst düzey domainler, üç veya daha fazla karakterden oluşur ve herkes tarafından tescile açıktır. gTLD'ler, son yıllarda ICANN'in Yeni gTLD programı aracılığıyla eklenen binden fazla seçenekle çok sayıda domain uzantıları alternatifi sunmaktadır. Mevcut seçenekler, çok bilinen .org, .com ve .net'ten .icu, .app ve .wyz gibi giderek trend olan alternatiflere kadar uzanıyor.



  • Sponsorlu üst düzey domainler (sTLD)


Adından da anlaşılacağı üzere sponsorlu üst düzey domainler, özel kuruluşlar tarafından desteklenen ve denetlenen domainlerdir. Sınırlı sayıda (sponsored Top Level Domains) mevcuttur ve bu türdeki tüm kayıtlar, onlardan sorumlu ajanslar veya işletmeler tarafından onaylanmalı ve önceden belirlenmiş bir dizi topluluk teması konseptine uymalıdır.



  • Ülke Kodu üst düzey domainler (ccTLD)


Belirli ülkeler veya bölgeler için oluşturulmuş ve bunları iki harfli bir dizilimle tanımlayan 316 ülke kodu üst düzey domain bulunmaktadır. (Türkçe Wikipedia kısmında bu bilgi bulunmadığı için Ingilizce sayfasını paylaşıyoruz.)


Ülke kodu üst düzey domainler, başlangıçta belirli coğrafi alanlarda faaliyet gösteren işletmeler ve bireyler için tasarlanmış olsa da markalaşma amacıyla veya belirli avantajlardan yararlanmak için (country code Top Level Domain)'leri tescil ettiren önemli oranda web sitesi sahibi de bulunmaktadır.


Özellikle yapay zeka sektöründeki şirketler arasında popüler olan .ai (Anguilla) ve oyun alanında popülerliği artan .gg (Bailiwick of Guernsey) gibi uzantılarda durum böyle.


Bunu biliyor muydunuz...?


Tokelau'nun .tk domain uzantısında. Yeni Zelanda'nın sahibi olduğu bu küçük bölge, bireylerin ve işletmelerin istedikleri sayıda domain adını ücretsiz olarak tescil etmelerine olanak tanıyor.

Verisign'ın son raporuna göre Çin, sonunda bu küçük okyanus adasının önüne geçebilecek gibi görünse de aşağıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi .tk, sıralamada yer alan bir sonraki domain uzantısından hala yaklaşık 10 milyon daha fazla tescilli domain adına sahip.



10 en büyük TLD listesi


İkinci düzey domainler (SLDs)


Kısaca SLD olarak da bilinen ikinci düzey domain, domain adının üst düzey domainden önce gelen kısmıdır. SLD'ler genellikle bir domain adının özel bölümüne atıfta bulunur; bu da markanızı ve web sitenizi temsil etmek için bulduğunuz sözcükler anlamına gelir. Örneğin, "www.wix.com"da "wix", ikinci düzey domaindir.


Bazı durumlarda tescil şirketleri, SLD'leri bir TLD'nin belirli bir kullanımını vurgulamak amacıyla kullandığından SLD'ler domain uzantısının bir parçası olarak kabul edilirler.


Bu, özellikle ccTLD kullanan sitelerde yaygındır; çünkü ikinci düzey domainler, belli bir bölgedeki site türünü belirtmek için kullanılırlar. Domain tesciline bağlı olarak bu SLD'ler, gTLD'lerle eşleşebilir veya bunların küçük bir varyasyonunu ya da uyarlamasını kullanabilir.


Örneğin, İspanya'daki ticari web siteleri .com.es domain uzantısıyla tescilli olabilirken Türkiye,de .com.tr olarak görünürler. Benzer şekilde, bahsi geçen ülkelerde akademik kurumlar sırasıyla .edu.es ve .edu.tr uzantıları altında tescil edilmiş olabilir.



ikinci düzey domain örneği


Üçüncü düzey domainler


Üçüncü düzey domainler, ikinci düzey domainlerin hemen solunda bulunur. Domainlerin yalnızca üç düzeye sahip olduğu birçok durumda bunlar, genellikle alt domainler (subdomain veya alt alan adı da deniyor) olarak bilinirler.


Alt domain, bağımsız siteler oluşturmak için domain adına eklenen bir ön ek anlamına gelir. Bu, e-ticaret sitesi veya blog gibi kendi özel bölümlerini gerektiren kapsamlı alanların yönetilmesine yardımcı olur.


Bazı durumlarda üçüncü düzey domainler, bir siteyi sıfır maliyetle yayınlamanıza olanak tanıyan ücretsiz bir domain adı olarak sunulmaktadır.


Örneğin, bir Wix web sitesi kurduğunuzda ücretsiz sitenizin URL'si, kullanıcı adınızı bir alt domain olarak içerecek ve bu da username.wixsite.com/siteaddress şeklinde bir görünüm ortaya çıkarır. Kendi domain adınızı satın aldıktan sonra kendi alt domainlerinizi oluşturabilir ve bunları sitenizin ilgili bölümlerine bağlayabilirsiniz.


İkinci düzey domainlerde gördüğümüz gibi, belirli TLD'ler birden çok düğüme sahip olabilir ve bu da daha yüksek sayıda düzey içeren daha uzun domain adlarıyla sonuçlanabilir.


Örneğin, news.bbc.co.uk gibi dördüncü düzey domainlerle veya www.village.fairport.ny.us gibi beşinci düzey domainlerle bile karşılaşabilirsiniz.


Bir domainin kaç düzeye sahip olabileceği konusunda bir sınırlama olmamakla birlikte, dörtten fazla düzeye sahip tek bir domain adı da oldukça nadir görülen bir manzara olarak kabul edilebilir.



üçüncü düzey domain örneği


Domain adı nasıl seçilir?


Verisign'ın en son sektörel raporuna göre, üst düzey domainlerde tescilli 366 milyon domain adı bulunuyor ve her gün binlercesi daha tescilleniyor. Bu sadece en iyilerinin çoktan alındığı anlamına gelmekle kalmıyor; aynı zamanda tüm fikirleriniz başkaları tarafından kapılmadan önce ne kadar süreniz kaldığına dair bir fikir de sunuyor.


Markanızı veya konseptinizi mükemmel bir şekilde temsil eden ve henüz alınmamış bir domain adı bulmak için yaratıcılık, SEO bilgisi, öngörü, şans ve izlenecek en iyi uygulamalar hakkında kapsamlı bilgi birikimine ihtiyacınız olacak.


Temellerinizin tamamını kapsadığınızdan emin olmanız için domain adının nasıl seçileceğine dair kapsamlı bir rehber hazırladık.


Başlamanıza yardımcı olacak en önemli üç adımı şöyle sıralayabiliriz:


  • Yazımı kolay

  • Markanızı yansıtan

  • Marka adınıza uygun domain adı seçimi


Yazımı ve telaffuzu kolay olsun


Biraz alışılmadık bir adınız varsa veya böyle birini tanıyorsanız, insanların onu yanlış yazmasının veya tamamen unutmasının ne kadar kolay olduğunu iyi biliyorsunuzdur. Bu nedenle, yazımı ve telaffuzu kolay bir isim bulmak çok önemli.


Domain adı üzerine beyin fırtınası yapmaya başladığınızda, sıklıkla yanlış telaffuz edilen ("kruvasan/krosan" gibi Türkçede farklı yazımları olan yabancı kökenli sözcükler) ya da yazmadan önce iki kez bakılması gereken sözcüklerden ("liqueur" gibi doğrudan yabancı kelimeler) kaçınmalısınız.


Ayrıca, "dört" yerine "4" olarak rakamla ifade edildiğinde veya kullanıcıların kısaca "ok" ya da uzun haliyle "okay" olarak yazıldığında kafasını karıştıran, farklı şekillerde yazılabilen kısaltmalardan ve kelimelerden de uzak durmalısınız.



Domain adınızı markanıza yansıtın


Alan adınızın markanızı yansıtması gerektiğine şüphe yok; bu nedenle, ideal olarak aynı adı ve aranabilirliğini optimize etmek için bir anahtar kelime kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra, markalaşma üzerine düşündüğünüzde akla ilk gelenler muhtemelen adlar, sloganlar ve logo tasarımıdır.


Birçok girişimci ve yaratıcı isim, diğer her bir detaya karar verene kadar sitelerinin domain adının markalaşma üzerindeki etkilerini göz ardı edebilir; bu da sonradan gereksiz yere baş ağrıtıp müşteri kaybetmeye kadar gider.


Sonunda kendi fidan üretim çiftliğinizi açmak için ilk adımı attığınızı hayal edelim. İhtiyacınız olan her şeyi satın almak, mükemmel ismi seçmek ve güzel bir logo oluşturmak için zaman ve para harcadınız diyelim. Ancak domain adınızı tescil ettirmeye gittiğinizde, iki şehir ötenizdeki bir fidan çiftliğinin zaten bu isme sahip olduğunu fark ediyorsunuz.


Böyle bir durumu önlemek için işletme adınızı seçer seçmez domain adınızı tescil ettirmeniz önemlidir. Hatta her tür iş fikriyle ilgili uygun domainleri size hemen gösteren bir işletme adı oluşturucu kullanarak süreci daha kolay hale getirebilirsiniz.



Doğru domain uzantısını seçin


Domain adınız için en iyi uzantıyı ararken dikkate almanız gereken iki ana nokta var: algı ve fiyatlandırma. Mağazanızı bir .org uzantısı altında kaydetmemek gibi temel kullanım kurallarına uymanın yanı sıra, insanların belirli TLD'lere güvenme ve onları hatırlama olasılıklarını da hesaba katmanız gerekiyor.


GrowthBadger tarafından yapılan bir araştırmaya göre .com, diğer tüm üst düzey domainlerden %33 daha akılda kalıcı olup kullanıcılar arasında da en yüksek güven endeksine sahiptir.

Fiyatlandırmaya gelince; karar verdiğiniz uzantı, domain adının maliyetinin yanı sıra yenileme ücretlerini de doğrudan etkileyecektir. Belirli bir TLD'de karar kılmadan önce tüm seçeneklere göz attığınızdan ve bütün artıları ve eksileri iyi tarttığınızdan emin olun.



Domain nasıl alınır?


Siteniz için bir domain adına karar verdikten sonra sıra, işi resmiyete dökmeye ve onu satın almaya geliyor. Bir domain adını nasıl tescil ettireceğinizi anlamaya çalışırken akılda tutmanız gereken belli noktalar var:


  • Seçtiğiniz adın kullanılabilir olduğundan emin olmak

  • İhtiyaçlarınıza uygun bir tescil kuruluşu bulmak

  • Online adres ihtiyaçlarınızın belli bir süre boyunca karşılanmasını sağlamak

Bu adımların her birinin neler gerektirdiğine birlikte göz atalım:



Domain adı araması yapın


Bir domain adı bulduktan sonra yapmanız gereken ilk şey, onu başka kimsenin kullanmadığından emin olmaktır. Bunu, adresinizin alınıp alınmadığını manuel olarak kontrol ederek yapabilirsiniz; ancak orijinal fikrinizin başka birine ait olduğu ortaya çıkarsa bununla uğraşmak uzun zaman alabilir.


Bu nedenle, seçiminizin uygunluğunu kontrol etmek için bir domain adı arama platformu kullanmalısınız. Bu tür bir araç, size yalnızca belirli bir domain adının kullanımda olup olmadığını söylemekle kalmaz, aynı zamanda satın alabileceğiniz alternatiflerin bir listesini de sunar. Dahası, her bir domain adının ücretini kolayca görebilir ve en iyi seçimi yaptığınızdan emin olmak için bu alternatifleri karşılaştırabilirsiniz.



Domain Adı Tescil Şirketi Nasıl Seçilir?


Kullanılmaya müsait bir domain adı seçtikten sonra bu domaini satın alabileceğiniz sonsuz gibi görünen bir domain adı tescil şirketi listesiyle karşı karşıya kalacaksınız.


Başlangıçta hepsi aynı gibi görünse de daha yakından baktığınızda fiyat ve domain uzantısı tekliflerinin yanı sıra gizlilik, müşteri desteği ve eklentiler gibi diğer özelliklerinde de gözle görülür farklar olduğunu anlayacaksınız.


Dikkat etmeniz gereken bazı temel özellikler şöyle sıralanabilir:


  • フィヤットランド

  • Özel domain tescili

  • Web hosting eşleştirmesi

  • Müşteri hizmetleri

  • Ek özellikler

  • Toplu satın alma

  • Geleceğe dönük planlama


フィヤットランド


Bir domain adı satın aldığınızda, domain sahipliğinizi sürdürmek için domain adı tescil kuruluşuna yıllık bir ücret ödemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bazı hizmet sağlayıcılar, ilk kaydı sektör ortalamasından çok daha düşük bir fiyata sunup daha sonra fahiş yenileme ücretleri alarak bu durumdan faydalanmaya çalışabiliyorlar.


Öte yandan başka tescil şirketleri de ortalama bir ücret karşılığında yenilenen ücretsiz domain adları sunuyor. Uzun lafa gerek yok, daha sonraki süreçte büyük ödemeler yapmadan tasarruf etmenizi sağladıkları için ikinci seçeneği gözden kaçırmamalısınız.



Özel domain tescili


ICANN, domain satın alan herkesin kişisel bilgilerini (ad-soyadı, e-posta, fiziksel adres ve telefon numarası dahil) iletmesini istiyor ve bu bilgiler daha sonra WHOIS olarak bilinen bir veri tabanında herkesin erişimine açık hale getiriliyor. Gizlilik konusunda endişeleriniz varsa veya SPAM ve kimlik hırsızlığı olasılıklarını en aza indirmek istiyorsanız, WHOIS gizlilik korumasını kullanarak bu bilgileri gizleyebilirsiniz.


Bazı domain tescil şirketleri, bir domain adı satın aldığınızda kişisel verilerinizi anında koruyan WHOIS gizlilik korumasını da sunuyor; diğerleri ise bunu ücretli bir eklenti olarak verebiliyor.



Web hosting eşleştirmesi


Henüz sitenizin üzerinde varlığını sürdüreceği bir "arazi" belirlemediyseniz, ücretsiz web sitesi hosting veya en azından uygun fiyatlı bir hosting hizmeti sunan bir domain tescil şirketi bulmaya çalışın.


Aynı satıcıdan hem domain adınızı hem de web hosting planınızı satın almak, tüm site varlıklarınızı tek bir platformda yönetmenize olanak tanır; bu da genel maliyeti düşürür ve sonradan başınızı ağrıtmaz.



Müşteri hizmetleri


Konu domain tescil şirketi bulmaya gelince müşteri desteğinin varlığı, en çok gözden kaçırılan noktalardan biridir. Ancak, sabaha karşı saat 3'te herhangi bir sorun yaşar ve kimseye ulaşamazsanız, buna zamanında yeterince dikkat etmediğiniz için kendinize çok kızarsınız.


Birilerinin domaininizle her an ilgilenebilmesi için seçtiğiniz platformun 7/24 canlı müşteri desteği sunduğundan emin olun.



Ek özellikler


Bazı domain tescil şirketlerinin teklifleri, tamamen web sitesi odaklı özelliklerin ötesine geçebiliyor. İlginizi çekebilecek ek ürünleri ve araçları kaçırmamak önemli; çünkü bu, onları eklemeyi ve yönetmeyi çok daha kolay hale getirebilir.


Örneğin, genel bir e-posta sağlayıcısı yerine domain adınızı kullanan özel bir e-posta istiyorsanız, kişiselleştirilmiş e-posta adresinizi oluşturma seçeneğini de sunan bir tescil firması bulmalısınız.



Toplu satın alma


Birden fazla domain adı satın almak henüz planlarınız arasında olmasa da buna gelecekte ihtiyaç duyup duymayacağınızı bir düşünün. Bu, özellikle faaliyetlerinizi başka coğrafi konumlarda genişletmeyi planlıyorsanız veya tek başına bir marka olarak tanıtmak istediğiniz belirli bir ürününüz varsa önemlidir.



Geleceğe dönük planlama


Bu rehbere ister web sitenize özel bir domain adı satın almak amacıyla daha fazla bilgi edinmek için ister sadece meraktan gelmiş olun, bu noktada domain adlarının ne kadar önemli olduğunu artık anlıyorsunuzdur. Bu nedenle, domain adı ticaretinin milyonlarca dolarlık bir sektör olduğunu duymak da sizin için muhtemelen sürpriz olmayacaktır.


Bir domain adını tescil ettirdikten sonra sizden başka hiç kimse bu ada sahip olamaz. Bu nedenle, bulduğunuz herhangi bir girişimcilik fikrinin domain adını tescil ettirmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.


Ayrıca, sizden önce kimsenin elde etmediğinden emin olmak için gelecekte kullanmak isteyeceğiniz ek TLD'leri şimdiden satın almayı da düşünmelisiniz. Aksi takdirde kendinizi, domain adı ticaretinin ödeme yapan tarafında bulursunuz.


Sonuç


"Domain adresi veya domain adı nedir?" sorusunu açıkladıktan, kullanım şekilleri ve diğer bütün bilmeniz gereken bilgileri edindikten sonra artık kendi alan adınızı almaya hazırsınız. Alan adınızı aldıktan sonra web sitesi nasıl kurulur adlı makalemizi okuyarak kendinize hemen bir site kurup alan adınızı bağlayabilirsiniz.


Unutmayın, domain adı, marka kimliğiniz ve marka bilinirliğiniz açısından hayati önem taşımaktadır. Şimdi domain adınızı hemen alma fikrinin üzerinde durmazsanız, günümüz online dünyasında yarın markanıza sahip çıkmakta zorlanabilirsiniz - acele edin!



Yael İba Tepeleni

SEO and Content Marketing Specialist





コメント


Kendine profesyonel web sitesi kur
ページ下