このページのトップへ

Markalaşma Nedir? (Markalaşma Süreciniz için İpuçları)


Verdon Visuan İdentity adlı font şekli

Bu gönderi en son 20 Haziran 2022'de güncellendi.



Hiç akılda kalıcı reklam müziklerinden birini dinledikten saatler sonra kendinizi o

melodiyi mırıldanırken buldunuz mu?


"Dile dolanan şarkı" olarak da bilinen bu durum, yalnızca bir melodiyi duyarak duyguları, anıları veya çağrışımları anında tetikleyebilen psikolojik bir olaydır.


İşte ‘Markalaşma’, yani branding de logonuzun, renk paletinizin veya web sitenizi oluşturma şeklinizin çok daha ötesine geçer; duyguları ve anıları çağrıştırır.


Markalaşmanın ne olduğunu detaylıca ele alacağımız bu rehberde, hangi ögelerinin etkili, güvenilir ve akılda kalıcı bir marka oluşturmanıza yardımcı olacağını keşfedeceğiz.


Ele alacağımız başlıklar kısaca;


01- Markalaşma ne demek?

02- Markalaşma neden önemlidir?

03- Markalaşma adımları

04- Temel markalaşma ögeleri

05- Markalaşma türleri

06- Marka nasıl oluşturulur?

07- Markanızı yönetmek için ipuçları


Markalaşma Ne Demek?


Branding olarakta kullanılan markalaşma, ürünleriniz veya hizmetlerinizin, logo, paketleme, yazı tipi ve verdiği mesaj doğrultusunda oluşturulan bir kimliktir.


Aslında ürün veya hizmetlerin müşterilerinizin kalbinde ve zihninde yaşama şeklidir de diyebiliriz.

Tüketicilerin bir seçim yapması gerektiğinde, kararlarını nasıl vereceklerini bir düşünün. Onları motive eden şey her ne olursa olsun, markalaşma, onların zihninde işletmenizin algısını şekillendiren ve eninde sonunda yeni müşterileri sadık alıcılara dönüştüren bir kavramdır.



markalaşma nedir


Markalaşma Neden Önemlidir?

Oldukça doygun bir sektör olan pazarlama dünyasında çok sayıda farklı ses var. İlk izlenim bırakmak sadece 30 saniyeden uzun sürmüyorsa, markanızın en başından güçlü ve iyi tasarlanmış olması gerekir. Etkili branding, işletmenizi öne çıkaran ve potansiyel müşterilerinizin dikkatini çeken bir mekanizmadır. Doğru yönetildiğinde markalaşma; etkileme, ilham verme ve değişim yaratma gücüne sahiptir.


Google, Apple, Nike ve Coca Cola gibi büyük ve köklü markalara bir göz atın. Başarıları bir tesadüf değil. Bu şirketler, markalaşmaya çok önem veriyor ve bunu, işlerinin ve pazarlamalarının her alanında sonuna dek kullanıyorlar. Ayrıca, müşteri sadakatini korumak için markalaşma faaliyetleriyle stratejiler belirlemeye, öğrenmeye ve büyümeye devam ediyorlar.


Markalaşmanın önemini ve işiniz üzerindeki etkilerini anlamak için biraz daha derine inelim.


Sizi Rakiplerinizden Ayırır


Hangi sektörde olursanız olun, rekabet her zaman şiddetlidir. İster bir bisiklet tamir dükkanı açıyor ister sosyal medya danışmanı olarak çalışın; markalaşma, sunduklarınızı ve bunların neden daha iyi bir seçim olduğunu vurgulayarak kendinizi rakiplerinizden ayrı bir noktaya koymanıza olanak tanır.


Marka Bilinci Geliştirir

Marka bilinci, işinizin hem pazar konumunda hem de tüketicilerin zihninde ne şekilde algılandığını ifade eder. İdeal olarak müşterilerinizin, sunduğunuz hizmet veya ürünle markanız hakkında olumlu bir izlenime sahip olmalarını istersiniz. Güçlü marka bilinci, daha uygun fiyatlı veya alternatif ürünler mevcut olsa bile hedef kitlenizi, markanızı seçmeye teşvik eden ana motivasyon kaynaklarından biridir.



marka bilinci

Marka Bilinirliği Yaratır


Marka bilincinin önemli bir bileşeni olan marka bilinirliği, tüketicilerin ürününüzü veya hizmetinizi hatırlama biçimlerini kapsar ve bu aynı zamanda marka hatırlanırlığı olarak da ifade edilir. Bu kavram; marka renkleri, logo veya akılda kalan bir slogan gibi görsel kimlik ögeleriyle hayata geçirilebilir. Bir yolculuğa çıktığınızı ve uzakta bir otoyolda sarı yuvarlak harfler gördüğünüzü hayal edin - bir an bile düşünmeden bunun McDonald's olduğunu anlarsınız.



Marka Güveni Oluşturur


Marka güveni, hem işletmenizin potansiyel müşterilere verdiği izlenim açısından hem de sektörünüz dahilinde önem taşır.


Güçlü bir markaya sahip olan bir şirket, kendisini yalnızca profesyonel ve başarılı olarak sunmakla kalmaz; aynı zamanda şeffaflık ve doğruluk özellikleri sayesinde de güven uyandırır.



İşletmenize Bir Kimlik Kazandırır


Her insanın kendine özgü bir kimliği olduğu gibi markanızın da bir kimliği vardır. Birbirini tanımayan iki arkadaşınızı bir araya getirdiğiniz ilk buluşmayı düşünün ve bu kişileri birbirine tanıtmanız gerektiğini hayal edin. Onları nasıl tanıtabilir veya karakterize edebilirsiniz? Markanızı, ticari bir mal veya nesneden ziyade bir kişi olarak düşünmeye çalışın. Resmi haliyle "marka antropomorfizmi" olarak bilinen bu fikir; markanızın nasıl davrandığını, konuştuğunu, giyindiğini, iletişim kurduğunu veya dünyayı nasıl etkilediğini daha iyi tanımlamak için markanızı bir insan gibi biçimlendirmeye davet eder.



Çalışanlarda Gurur Kaynağı Olur


Markasının arkasında duran ve yaptığı işten gurur duyan çalışanlar, işinize değer katmalarının yanı sıra markanıza yönelik kamuoyu algısının şekillenmesinde de kilit rol oynarlar. Bunun her alanda olumlu etkileri vardır. Müşterilerin markanızı tanımlama yollarını etkileyebilir ve iş arayan kişileri şirketinizi istemeye teşvik edebilir.



İşletmenizin Değerini Arttırır


İster küçük bir işletme ister köklü bir şirket sahibi olun, markalaşma; finansal değerinizi doğrulamada ve marka değerinizi oluşturmada çok önemli bir rol oynar. Şirketinizin büyümesi; yeni müşteriler çekerken, iş alanları yaratırken veya yeni pazarlara girerken başarılı markalaşma çalışmalarına bağlı olabilir.


Temel Markalaşma Ögeleri


Markalaşma, stratejik ve kritik bir süreçtir. Aynı zamanda markanın tüm özelliklerinde yaratıcılık ve tutarlılık da gerektirir. Göz önünde bulundurulması gereken birçok ögesi olduğundan hem görsel hem de görsel olmayan unsurlara eşlik edecek bir katalog veya kılavuz işlevi gören güçlü ve tutarlı bir marka stil rehberi oluşturmak mantıklı olacaktır.


Bu noktada, en önemli markalaşma ögelerine bir göz atalım:

Görsel Markalaşma Ögeleri


Web sitesi


Profesyonel bir online görünüme sahip olmak, günümüzde son derece önemli bir markalaşma elementi ve dijital pazarlama stratejisinin kritik bir parçası haline geldi. Sektörünüz ve şirketinizin büyüklüğünden bağımsız olarak, ister online ister fiziksel bir mağazanız olsun; web siteniz, işletmenizin merkezi konumundadır.


Oluşturduğunuz sitenin türü sektörünüze bağlı olacaktır; fakat yine de yeni ziyaretçiler çekmek, potansiyel müşterilere ulaşmak, ürünleri tanıtmak ve satmak, müşterileri bilgilendirmek ve hepsinden önemlisi iletişim kurmak için en doğru yer web sitenizdir.


Wix’le bir web sitesi oluşturduğunuzda, birçok ücretsiz şablon ve gelişmiş ücretsiz araçlarla sitenizi iş gereksinimlerinize uygun şekilde özelleştirebilirsiniz. Böylece müşterileriniz, markanızın konsepti ve sunduğu her şey hakkında anında fikir sahibi olabilirler. Ana sayfanızdan bloglarınıza ve e-posta pazarlama kampanyalarınıza kadar her yönüyle web siteniz, markanızı en iyi şekilde sergilemek için harika bir fırsat sunar.



San Garden markası görseli


ロゴ


Çoğu zaman markalaşma ve logo fikirleri bir arada kullanılır. Her ne kadar farklı kavramlar olsalar da eş anlamlı gibi düşünülürler. En önemli markalaşma ögelerinden biri olan logo, ondan daha büyük olan markalaşma konseptinin yalnızca bir parçasıdır.


Logonuz, şirketinizin kolayca tanınıp akılda kalabilen bir sembolü ve görsel yolla temsilidir. Logonuzu yaparken kullandığınız renk paletinden tipografiye kadar her öge, görsel bir dil yaratır ve markalaşmada son derece önemli bir rol oynar.





Marka Adı


İsmin nasıl bir önemi var? Markalaşma bağlamındaysa önemi büyük. Ancak, marka ismi bulmak kolay bir iş değildir.


Bazı marka adları o kadar etkilidir ki ürünler, farklı bir şirket tarafından üretilmiş olsalar bile ürünün yerine markaların ismi kullanılır.


Mendil var mı?” diye sormak yerine “Selpak var mı?” şeklinde sorabiliriz. İşte bu, doğru markalaşma stratejileriyle ürün yerine geçen bir örnek.


Marka adınızı seçmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta var. Yeni başlayanlar için belirtecek olursak; beğendiğiniz adın uygun olup olmadığını, sıra dışı çağrışımları olup olmadığını kontrol etmeniz ve seçtiğiniz adın marka değerlerinizi temsil ettiğinden emin olmanız gerekir.



Kartvizitler


Dijital dünyamızda kartvizitler biraz eski moda gibi görünse de hala son derece kullanılan bir ögedir ve branding’in önemli bir parçasıdır. Kartvizitinizin nasıl tasarlanacağına karar verirken bunun, yalnızca iletişim bilgilerinizi ve logonuzu paylaşmak için değil; yeni bağlantılar kurmak ve iyi bir izlenim bırakmak için de bir fırsat olduğunu unutmayın. Siz ağınızı genişletip işinizi büyütürken kartvizitler de markanızın profesyonel ve samimi bir hatırlatıcısı olur.


Her türlü şekil ve boyutta kartvizit oluşturabilirsiniz; fakat bunların markalaşma için kullandığınız diğer ögelerle uyumlu olması ve marka kimliğinizi yansıtması gerektiğini unutmayın.


San Garden markasında çalışan Alan Smith adında bir satış müdürünün kartvizit örneği


Marka Renkleri


Marka renklerinizi seçerken gözün görebildiğinden daha fazlasına dikkat etmek gerekir. Seçtiğiniz renk paleti, marka kimliğinizi şekillendirir ve her türlü pazarlama kanalında görünür. Dolayısıyla, renk psikolojisinin etkisini ve bunun tüketicilerinizin satın alma kararları üzerindeki etkisini dikkate almak önemlidir. Renkler genellikle bilinçaltında olsa da çeşitli mesajlar iletir, duyguları harekete geçirir ve eninde sonunda tüketicilerin hem zihninde hem de gözlerinde marka algınızı etkiler.


Kırmızı; tutku, enerji, heyecan ve tehlikeyle ilişkilendirilen dikkat çekici bir renkken, mavi ise güven, huzur ve istikrarla bağdaştırılan çok daha sakin bir renktir. Branding çalışmalarınızın hangi mesajı iletmeye çalıştığını iyice anladıktan sonra marka renklerinizi seçmek, tutarlılık oluşturmanıza ve marka kişiliğinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.





Tipografi


Tipografi, çeşitli markalaşma özelliklerinde kullanılan tasarım ve düzenler de dahil olmak üzere belirli harf formlarını ifade eder. Marka renklerinize benzer şekilde, seçtiğiniz tipografi de markanızı şekillendirir ve mesajınızı iletmenize yardımcı olur.


Genelde tipografi söz konusu olduğunda, üç veya daha az sayıda yazı stiline bağlı kalmanız önerilir. İster logo tasarımınızda ister web siteniz için içerik oluştururken veya ürün ambalajı hazırlarken kullanın, markanızın tutarlılığına katkı sağlamak için her bir unsuru sıralı ve uyumlu tutmak önemlidir. Harika bir branding tipografisi örneği olarak Wix'in dijitale özel yazı tipi Madefor'a göz atabilirsiniz.





Slogan


Marka sloganınız, 'teknik olarak' görsel bir unsur olmasa da logonuz gibi görsel ögelerle çok yakından bağlantılıdır ve amaçlarımız doğrultusunda onu da bu bölüme dahil edeceğiz. Akılda kalan bir slogan bulmak branding çalışmalarınızın her zaman önemli bir parçası olmaz. Ancak iyi yapıldığında, çok güçlü bir pazarlama aracına dönüşebilir.


Nike markasının "Just Do It" ya da Gilette'in "The Best a Man Can Get" (Türkçe'de "Erkek İçin En İyisi" olarak biliniyor) sloganları, bir markayı somutlaştıran ve duyunca hemen o markanın bir ürününü akla getiren sloganların mükemmel örneklerindendir. Gördüğünüz gibi sloganlar, iyi geliştirildiğinde markanın ayrılmaz bir parçası olabilir.



Görsel Olmayan Branding Ögeleri

Misyon beyanı


Misyon beyanı, markalaşma çabalarınızın hayati önem taşıyan bir parçasıdır ve marka amacınızı ve marka değerlerinizi ifade etmelidir - ki bunlara aşağıda daha ayrıntılı olarak değineceğiz. Bu branding ögesi, en fazla birkaç cümleyle, müşterilerinizden yatırımcılarınıza ve rakiplerinize kadar markanızla karşılaşan herkese neyle ilgili bir marka olduğunuzu net bir şekilde anlatmalıdır. Marka misyonu beyanınızı, yalnızca işletmenizin sunduklarına değil, bunun arkasındaki amaca da ışık tutan, "neden" sorusuna yapılan bir açıklama olarak düşünün.



Vizyon beyanı


Misyon beyanınız gibi vizyon beyanınız da stratejik iş hedeflerinizi özetleyen açık ve özlü bir ifadedir. Şirketinizin başlangıç evrelerine ve markanızın geleceğine rehberlik eden bir yol haritası görevi görür. Marka vizyonunuz, zamanla gelişebilir ve işinizle birlikte büyüyebilir; fakat daima temel marka değerlerinizle tutarlılığını korumalıdır.




Marka değerleri


Şeffaflık ve doğruluğun her zamankinden daha fazla ilgiyle karşılandığı günümüz dünyasında tüketiciler, gerçeklik özlemi çekiyor ve benzer değerleri koruyan markalarla ilişki kurmak istiyor. Bu nedenle marka değerleriniz, işinizin temelidir ve markalaşma sürecinizin her aşamasında kendini belli eder.


Bu değerleri hem marka amacınızı ve hikayenizi hem de kararlarınızı ve eylemlerinizi yönlendiren ve destekleyen bir pusula olarak hayal edin. Sıra marka değerlerinizi tanımlamaya geldiğindeyse, büyük resmi ve işinizin etkisini düşünün.



Marka kimliği

Markalaşma bulmacasının pek çok incelik gerektiren parçasıyla marka kimliğinizi işin en başında tanımlamak hem şirketinizin kişiliğini hem de hedef kitlenize sunduğunuz vaatleri açıklığa kavuşturur. Marka değerlerinizi, misyonunuzu ve marka kişiliğinizi göz önünde bulundurduğunuzda marka kimliğiniz, tüm bu idealleri tek bir yerde bir araya getirir. Markanızın, sunduğunuz hizmeti veya ürünü nasıl aktardığını ve başkaları tarafından nasıl deneyimlendiğini gösterir.



Marka hikayesi

Hikaye anlatımı sadece markalaşmanın değil, aynı zamanda günlük hayatımızın da önemli bir parçasıdır. Hikayeler; büyüleyici, ilgi çekici ve merak uyandırıcı olup bağlantılar kurmamızı sağlarlar. Marka hikayenizle ilgili olan bu öge, hedef kitlenizle değerli ilişkiler geliştirmek ve işinizin neyle alakalı olduğunu onlara daha iyi aktarmak için hikaye anlatma becerilerinizi kullanma şansı tanır.


Marka hikayeniz, sosyal medya gönderilerinizden pazarlama kampanyalarınıza dek tüm içerik ve marka varlıklarınız için uygun tonu belirlemelidir. Bu da baştan sona tutarlılığı ve doğruluğu korumak anlamına gelir.


Bir marka hikayesi, şirket kurucularını ve işin kökenini tanıtabilir veya o markanın var olma nedeninin ardındaki tutku ve amaca vurgu yapabilir. Yaklaşımınız nasıl olursa olsun, marka hikayeniz, hedef kitlenizle bağlantı kurma ve onlara markanızın niteliklerini vurgulama fırsatı sunar.





Marka sesi


Tıpkı sizin, Morgan Freeman'ın veya Beyoncé'nin kendi benzersiz sesi olduğu gibi markanız için de durum aynıdır. Freeman'ın belirgin ve ayırt edilebilen sesi derin, rahatlatıcı ve saygı uyandıran bir tondayken Queen Bey'inki ise güç veren ve canlı bir tona sahiptir. Markanızın sesini nelerin tanımladığını ifade etmek de benzer bir durumdur.


Marka sesi, tüm iletişimlerinizi şekillendirir, tutarlılık sağlar ve güven inşa eder. Bir marka sesi oluşturduğunuzda bunu, tüm pazarlama varlıklarınız ve iletişim kanallarınızda gururla kullanabilirsiniz. Bu hem şirket içi çalışanlar hem de harici olarak müşteriler için geçerliliği olan bir ögedir.



Marka yayılımı

Markanız büyüyüp genişledikçe, marka yayılımıyla müşterilere sunduklarınızı esnek hale getirmenin yeni yollarını bulursunuz. Şimdilerde Dyson'ın nasıl saç kurutma makinesi ürettiğini veya Hyundai Motors'un nasıl elektronik ürünler geliştirdiğini biliyor musunuz? Bu, köklü markalara sahip işletmelerin sundukları ürün ve hizmetleri yeni pazarlara nasıl genişletebileceğinin mükemmel bir örneği.


Bazı durumlarda şirketler, yeni bir pazar veya sektöre el atmayı denediğinde marka esnetme olayı geri tepebilir; Heinz ketçap markasının aniden kırmızı ruj üretmeye çalışması gibi. Ancak doğru yapıldığında hem marka bilincini hem de marka gelirini arttırmak açısından muhteşem bir markalaşma stratejisine dönüşebilir.


Branding türleri

Markalar nasıl birbirinden farklıysa, onları şekillendiren markalaşma türleri de farklıdır. Her marka için geçerli olan evrensel bir branding stratejisi yoktur; çünkü her markanın kendine özgü kimliği, amacı, itibarı ve hedefleri vardır. İster bir kişiyi, bir yeri, bir ürünü ister bir hizmeti markalaştırıyor olun, marka oluşturmaya yönelik birçok farklı yaklaşım bulunuyor.


Aslında çok daha fazlası olmasına rağmen, gerçek hayattan marka örnekleri de dahil olmak üzere belirli ayrıntıları vurgulamak için üç farklı markalaşma türüne bir göz atalım:



Kişisel branding


İş kendinizi tanıtmaya geldiğinde bu, utanılacak zaman değildir. Kişisel markalaşma tamamen dış görünüşünüz, itibarınız ve hem kişisel hem de profesyonel olarak tasvir ettiğiniz imajla ilgilidir. Kişisel markalaşma; özgeçmişiniz, sosyal medya gönderileriniz ve web sitesi tasarımınız da dahil olmak üzere 'bütün bir paket' anlamı taşır.


Kylie Jenner'a bir göz atın. Dünyanın en genç milyarderlerinden biri olarak bilinen Jenner, doğru yönetilen bir kişisel markalaşmanın en iyi örnekleri arasında yer alıyor. Kariyerine başarılı realite dizisi Keeping up with the Kardashians'da başlayan Jenner, sosyal medyada ve bol kazançlı makyaj ürünleri işi Kylie Cosmetics sayesinde kendini iyice güçlendirdi.


Şirketlerinin ötesinde Jenner, ürünlerini tanıtmak için kişisel hayatından faydalanarak ikonik bir şekilde kendini markalaştırdı. Ünlü dudak kitlerini ilk kez piyasaya sürdüğü dönemde, sosyal medyada bu ürünleri kullandığı videolarını paylaşmıştı ve sonuç olarak ürünler birkaç saat içinde tükendi. Ayrıca web sitesi ve reklam kampanyalarındaki tüm ürünleri için bizzat kendisi modellik yapıyor.


Dahası, Jenner'ın kişisel markalaşma yaklaşımı stratejik özellikler de taşıyor ve hem trendlere dikkat ederek (ve onları belirleyerek) hem de sadık takipçilerini anlayarak markasını devamlı olarak geliştiriyor. Jenner, adeta ürünleriyle yatıp kalkıyor, onlara odaklanıyor ve gerçek deneyimlerini paylaşıyor (arada başarısız tecrübeler olsa bile).



Ürünsel branding

Ürün markası; logo, renkler, ambalaj, ses ve genel tasarım gibi markalaşma ögelerini kullanarak belirli bir ürüne verilen karakter veya kimliği ifade eder. Ürün markalaşmasındaki amaç, bir ürünü pazarda öne çıkarmak, kolayca tanınabilir hale getirmek ve başka alternatiflere göre tercih edilen bir seçenek yapmaktır. Apple, Google, Disney, Target veya Starbucks gibi büyük markaları düşündüğünüzde, bunların isimlerini söylerken bile logolarını, ürünlerini ve müşteri deneyimlerini aklınızda canlandırabilirsiniz.


Mükemmel bir ürünsel markalaşma örneği olarak, sürekli büyüyen pazarda hakimiyet kuran bitki bazlı süt ürünleri alternatifi Oatly'ye göz atalım. İsveç'te üretilen Oatly'nin el yazısı tipografi stili ve sürdürülebilir uygulamalarıyla uyum sağlayan neşeli ve eğlenceli baskı kombinasyonu, hedef pazarlarıyla etkili bir şekilde iletişim kurarken markanın özünü de mükemmel bir biçimde yakalıyor.

Oatly, en başından itibaren doğrudan ana müşterileriyle konuşarak önceki rakiplerinin ezberini bozdu ve alternatif süt trendinin önünü açtı. İçeceklerini geleneksel süt markalarını taklit ederek pazarlamak yerine Oatly, marka mesajını ürünlerinden daha ön plana almak için mizah, dürüstlük ve sevecenlikten faydalanıp kendi yolunda ilerlemeye karar verdi.


Düşünceli ve ilgili ürün temelli markalaşmasının ötesinde Oatly, aynı zamanda başarılı; çünkü hem müşterilerine ve çevreye odaklanıyor hem de kendisini pazarda gerçekten farklı kılıyor. Kusursuz görsel tasarımları ve esprili yaklaşımları, reklam panolarında, Instagram gönderilerinde ve hatta Super Bowl reklamlarında bile kolayca tanınıyor. Tutarlı, güvenilir ve sağlam kalarak ürün yelpazesini ezmelere ve dondurmaya kadar genişletmesini sağlayan sarsılmaz bir marka sadakatine sahip. İşte tam da bu nedenle müşterileri onu tercih etmeyi sürdürüyorlar.



Coğrafi ve kültürel branding

Bazen bölgesel markalaşma olarak da adlandırılan coğrafi markalaşma, belirli yerlerin (şehirler, ülkeler, bölgeler vb.) ziyaretçi çekme ve etkileme yollarını ifade eder. Bu markalaşma türü, her ne kadar otel ve turizm sektöründe popüler olsa da diğer işletmelerde farklı şekillerde de görülebilir.

İkonik "I ❤️ NYC" tişörtlerini veya "Vegas'ta olan Vegas'ta kalır" deyişini düşünün; bunlar, bu iki şehrin; turizmi teşvik etmek, yerel işletmeleri desteklemek ve unutulmaz anılar yaratmak için coğrafi markalaşmayı kullanma yöntemlerinin mükemmel örnekleridir.


Şirketler de ürünleri veya hizmetleriyle prestij kazanmak için bu markalaşma türünü kullanabilir. Örneğin, trüf mantarları özellikle Fransa, İtalya ve Kuzeybatı Pasifik'te bulunurlar. Bu nadir mantarlara özel erişimi olan trüf mantarı şirketleri, mantarları küresel pazarda yüksek bir maliyetle satmak için coğrafi markalaşmadan yararlanır.


Benzer fakat bir o kadar da farklı şekilde kültürel markalaşma, bir yerin etkisini ve oradaki halkın yaşam tarzını hedefine taşır. Eiffel Kulesi denilince aklımıza ilk ne gelir? Hemen baget ve Fransız beresini mi düşünüyorsunuz? O halde kültürel markalaşmanın gücünü zaten anladınız.

Bir Fransız fırını açıyorsanız, daha yoğun bir Paris kimliği sergilemek için logonuzda veya ürün ambalajınızda Eiffel Kulesi sembolünü kullanabilirsiniz. Bunun ötesinde, müzik, açık alan kafe oturma düzeni ve 'je ne sais quoi' havası ile Fransız kültürünü kafe deneyiminize ekleyebilirsiniz.



Marka nasıl oluşturulur?

Artık markalaşma, markalaşmanın önemi ve temel unsurları hakkında daha iyi fikir sahibi olduğunuza göre, sıra marka oluşturmaya geldi. Rakiplerinizi araştırmak, hedef kitlenizi anlamak ve müşterilerinizle bağlantı kurmak gibi markanız oluştururken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta var.


Daha ayrıntılı adımlar için nasıl marka oluşturulacağına ilişkin rehberimizin tamamını okuyabilirsiniz; fakat öncelikle, bu adımlardan bazılarının ne hakkında olduğuna bir göz atarak başlayalım:

Markanızın amacını tanımlayın


Renk paletlerine, sloganlara veya güven inşa etmeye girmeden önce temel amacınızı ve markanızın ardındaki 'neden'i belirlemelisiniz. Başarılı ve tanınır bir marka yaratmak için en başından itibaren temel marka amacınızı ortaya çıkarmalısınız.


Marka amacınızı, misyon beyanınızdan logonuza kadar markanızın kumaşını dokuyan ve yatırımcılardan çalışanlara ve elbette değerli müşterilerinize kadar işletmenizin her bölümünü saran tek bir iplik gibi düşünebilirsiniz.


Logo oluşturun


Markanız için nasıl bir logo tasarlayacağınıza karar verme zamanı geldiğinde, her ne kadar küçük bir ayrıntı gibi dursa da bu marka ögesinin ne kadar büyük bir önem taşıdığını unutmayın. Elbette büyük güç, aynı zamanda büyük sorumluluk da getirir; çünkü bu küçücük sembol, aslında şirketinizin görsel bir temsilidir. Logonuz, tek bir bakışta müşterilerinizi duygulandırabilir, ikna edebilir veya onlara ilham verebilir. Güven veren ve marka kimliğinizi temsil eden bir tasarım oluşturmak için yeterli zaman harcayın.




Güçlü bir marka stratejisi oluşturun


Güçlü bir marka geliştirmek için, her adımınızı stratejik hale getirmelisiniz. Marka stratejiniz, tasarımınızdan müşteri hizmetlerinize kadar markalaşma çabalarınızın her yönüne rehberlik edecek bir yol haritası görevi görür. Araştırma, analiz, planlama ve hazırlık yoluyla uzun vadeli hedeflerin ana hatlarını oluşturabilir ve harika markalaşma sonuçları elde edebilirsiniz.

Markanızı yönetmek için ipuçları


Markalaşma; düşünce, bilinç ve dürüst bir marka yönetimi gerektiren devamlı bir süreç. En başarılı markalar bile doğru bir şekilde gelişmek için daima çalışırlar.


Markanızı başarılı bir biçimde yönetmek söz konusu olduğunda, akılda tutmanız gereken birkaç önemli nokta var:

  • Tutarlılık çok önemlidir: Tanınma sürecinde, güven ve marka sadakati tutarlılığı, markalaşmanın olmazsa olmazıdır. Tüm platformlarında bir bütün halinde ve tutarlı bir markayı koruyan güvenilir şirketler, müşterilerin tekrar tekrar dönüş yaptığı şirketlerdir.





  • İtibar her şeydir: Boykot kültürü güçlüdür. Hepimiz kötü üne sahip bir kişi veya yer biliriz ve ne pahasına olursa olsun bunlardan uzak dururuz. Hatta kendimiz deneyimlememiş bile olsak, sadece başkalarının söylediklerine dayanarak uzak durduğumuz şeyler bile olur. Bazen şirketler, potansiyel zorlukların üstesinden gelmek için yeniden markalaşma sürecinden geçebilir; ancak işin en başından olumlu bir marka itibarı yakalamak daha iyi bir fikirdir.


  • Sözünüze bağlı kalın: Marka yönetiminin önemli bir yönü de sözünüzü tutmak ve vaatlerinizi yerine getirmektir. Bu durum, müşterilerinize, çalışanlarınıza ve paydaşlarınıza verdiğiniz marka vaadini ve bunu sürdürmek için attığınız adımları içerir.


  • Diyaloğu sürdürün: Markanız ve tüketicileriniz arasında hem online hem de gerçek hayatta devamlı bir diyalog geliştirmek önemlidir. Ancak, hedef kitlenizle yalnızca etkileşime geçmekle kalmayıp aynı zamanda onlara soru sormak ve onlardan gelen eleştirileri dinlemek için bir adım fazlasını atmalısınız. Bu şekilde, gerçek ve güvenilir geri bildirimlere dayalı düzenlemeler yapabilirsiniz.


  • Değerli ilişkiler kurun: En iyi müşteriler, sadık müşterilerdir — markanızı sadece sevmekle kalmayıp aynı zamanda size yeniden gelmeye devam edenler. İster marka elçileriniz ister ömürlük müşterileriniz olsunlar, işin özü; farklı bir yere koyma, bağlılık ve sadakatten ibarettir; bu nedenle bu tür hayati ilişkilere gerekli özeni gösterdiğinizden emin olun. Sonuçta, bütün mesele bu değil mi?




Yael İba Tepeleni

SEO and Content Marketing Specialist


コメント


Kendine profesyonel web sitesi kur
ページ下