CMS: Koleksiyon Yapılarınızı Planlama

3ドル
Bu makale, CMS (İçerik Yönetim Sistemi) koleksiyonları eklemeden önce dikkate almak isteyebileceğiniz bazı şeyleri vurgulamaktadır.

Akılda tutulması gereken en önemli şey, genellikle bilgileri kopyalamanın iyi bir fikir olmadığıdır. Bu uygulama zaman ve alan kaybına yol açmakla kalmaz, ayrıca bilgilerinizde hata ve tutarsızlık oluşması riskini artırır. Verileri çoğaltarak kullanmaktan kaçınmanın en iyi yolu bilgilerinizi konularına ve izin seviyelerine göre farklı koleksiyonlara dağıtmaktır.
エネムリ
Koleksiyon izinlerinin sitenizin güvenliğinde nasıl bir rol oynadığını daha iyi anlamak için buradaki değerlendirmeleri okuyun.

Koleksiyon yapılarınızı planlama

Veritabanı koleksiyonlarınızı oluşturmadan önce ne yapmak istediğinizi iyice düşünmek ve koleksiyonları buna göre planlamak için biraz zaman harcamaya değer. 
  1. Sitenizin amacını belirleyerek başlayın. Ne tür bilgiler saklayacaksınız? Kullanıcı giriş verileri toplayacak mısınız? Örneğin, en sevdiğiniz tatlı tariflerini sergileyen ve ziyaretçilerin ücretli abonelik satın alarak üye oldukları bir site oluşturmak isteyebilirsiniz.
  2. Saklayacağınız farklı veri türlerini ve bunların nasıl bir bütün oluşturacaklarını düşünün. Verilerinizi ziyaretçilerinize nasıl göstermeyi planlıyorsunuz? Dinamik sayfalar oluşturmak ister misiniz? Koleksiyonlarınızın birlikte çalışmasını nasıl hayal ediyorsunuz?
  3. Koleksiyon izinlerini en doğru şekilde ayarlayabilmek için koleksiyonlarınızın her birindeki bilgileri kimlerin kullanacağını belirleyin. Ziyaretçilerinizin yalnızca koleksiyonunuzdaki bilgileri görüntülemesini mi istiyorsunuz, yoksa onlara bilgi ekleme ve değiştirme olanağı da sunacak mısınız?

Artık koleksiyonlarınızı planlamaya hazırsınız. 

Koleksiyonlarınıza ve alanlarınıza ad verme

Koleksiyonlarınızı ve alanlarınızı adlandırırken özenli olun. Koleksiyon ve alan adlarının sizin için açık ve net olması önemlidir, çünkü Editör'de sayfa ögelerini verilere bağlarken (veya Velo by Wix'te buna yönelik kodlar yazarken) koleksiyon ve alan adlarını görüp aralarından seçim yaparsınız.

Koleksiyonları oluşturduktan sonra adlarını değiştiremeyeceğinizi unutmayın.
Velo by Wix Kullanıcıları: Bir alanın adını değiştirebilirsiniz, ancak alan anahtarını yeniden adlandıramayacağınızı unutmayın. Kod yazarken bu alan kimliğini kullanacağınız için kolaylıkla tanımlayabileceğiniz bir alan kimliği belirlemeye özen gösterin.

Özgün dinamik URL'ler oluşturma

Bir koleksiyondaki verileri kullanan dinamik öge sayfaları oluşturacaksanız, her ögeyi özgün şekilde tanımlayan en az bir alan değeri belirlemeye özen gösterin. Bu, her sayfanın benzersiz bir URL'ye sahip olmasını sağlar.

Örneğin, koleksiyonunuzdaki her tarif hakkında bilgi gösteren dinamik bir öğe sayfası oluşturmak istediğinizi varsayalım. Tarif koleksiyonunuzda çikolatalı kek için birkaç farklı tarifiniz varsa ve bunların tümüne "çikolatalı kek" adını verdiyseniz, dinamik öge sayfalarının tümü aynı URL'ye (ör. sitem/tarifler/çikolatalı-kek) sahip olacaktır. Bu durumda dinamik sayfanızda hangi çikolatalı kek tarifinin gösterileceğini kontrol edemezsiniz.

Aynı durum, belirli bir koleksiyona işaret eden referans alanları oluşturmayı planlıyorsanız da geçerlidir. Koleksiyonunuzdaki birincil alan'ın özgün değerlere sahip olduğundan emin olun, böylece referans alanlarınızda doğru öğeyi seçebilirsiniz. 

E-tablodan veri aktarma

Verilerinizi Excel gibi bir elektronik tablo uygulamasında tutuyorsanız, bunları kolayca bir CSV dosyasına kaydedebilir ve ardından içe aktararak koleksiyonunuza ekleyebilirsiniz. Benzer şekilde, verilerinizde genel değişiklikler yapmanız gerekiyorsa, bunları bir CSV dosyasına dışa aktarabilir, elektronik tablo uygulamanızda üzerinde çalışabilir ve ardından koleksiyonunuza geri aktarabilirsiniz. 

Ögelerinizi sıralamak için bir alan ekleme

Ögelerinizi belirli bir sırada görüntülemek istiyorsanız ancak bunu yapmanızı sağlayacak bir alanınız yoksa, sadece bu amaca yönelik bir sayı alanı ekleyebilirsiniz. Örneğin, tariflerinizin alfabetik sıra dışında bir sıralamaya sahip olmasını istiyorsanız, bir sayı sütunu ekleyin ve tarifleri numaralandırın.

Referans alanlarını kullanma

Referans alanları koleksiyonun kendisinde tanımlanan koleksiyonlar arasında bir bağlantı oluşturur. Her bir referans alanı belirli bir koleksiyona yönlenir ve oradaki değeri alıp gösterir. 

Referans alanları üç aşamalı bir fayda sağlar. İlk olarak, değerleri doğrudan başvurulan koleksiyondan aldıkları için veri bütünlüğünün korunmasına yardımcı olurlar. İkincisi, veri tekrarını ortadan kaldırmaya yardımcı olurlar. Üçüncü olarak, bilgileri dinamik olarak görüntülediğinizde referans alanları, ana koleksiyondaki bilgilerin yanı sıra referans alınan koleksiyondaki bilgilere erişmenize olanak tanır. Bu özellik ana-ayrıntı sayfaları oluşturmanıza olanak tanır. 

Kullanıcı girişlerini depolamak için dikkat edilmesi gereken noktalar

Kullanıcıların doldurmaları için bir site formu eklemek istiyorsanız, bu formla gönderilen bilgilerin saklanacağı bir koleksiyon oluşturmanız gerekir. En iyi uygulama, her formu yalnızca bir koleksiyona bağlamak ve ardından her kullanıcı giriş ögesini o koleksiyondaki bir alanla ilişkilendirmektir.

Kendinize biraz zaman ayırarak kullanıcılarınızdan hangi bilgileri toplamak istediğinizi belirleyin, ardından formunuzu ve veritabanı koleksiyonunuzu buna göre tasarlayın. Bir açılır listeye sahip olmak istiyorsanız, değerleri listenin neresinde saklamak istediğinizi düşünün. Kullanıcılarınıza bülteninize kaydolma seçeneği sunmak istiyorsanız, bir onay kutusuna bağlayabileceğiniz bir Boolean alanına ihtiyacınız olacaktır.

Ayrıca, kullanıcı girdilerini depolayacak koleksiyonlara uygun izinleri verdiğinizden emin olun, böylece kullanıcılarınız bilgilerini kaydedebilir.

それは何ですか?

|