このページのトップへ

Maak een online cursus en deel je expertise


Maak een online cursus en deel je expertise

Tegenwoordig zijn meer en meer mensen op zoek naar nieuwe soorten hoogwaardige content om online te verkennen. Vooral als het gaat om het leren van nieuwe vaardigheden. Een goede manier om aan deze stijgende vraag te voldoen én tegelijkertijd inkomsten te genereren, is door een online cursus te maken en te verkopen. Door kennis en expertise over te dragen via een online workshop of cursus, kun je jezelf positioneren als een professional in jouw vakgebied, een community rond je bedrijf opbouwen en je bereik vergroten. En dit allemaal vanuit je huis! Deze gids leidt je door de verschillende stappen voor het opzetten van een online cursus. Van het kiezen van het juiste onderwerp tot het maken van een website en het genereren van een inkomen; dit is alles wat je moet weten:


Een online cursus maken




01. Kies het juiste onderwerp


Het onderwerp dat je kiest ligt volledig in jouw handen en kan vrijwel alles zijn; van bak-tips tot webdesign. Hoewel de mogelijkheden zo goed als eindeloos zijn, is het juiste onderwerp bepalend voor het succes van een online cursus of online workshop. Er zijn twee belangrijke criteria bij het evalueren van het onderwerp van je online cursus: het moet zowel jezelf als je publiek aanspreken.


Kies iets dat je wilt leren:


Het onderwerp voor je online cursus moet te maken hebben met iets waar je al kennis van hebt, of waarvan je bereid bent te investeren in het vervaardigen van deze kennis. Hoe dan ook; het is essentieel dat je er gepassioneerd over bent. Probeer na te denken over waar je het beste in bent en waarvoor mensen naar je toe komen voor advies. Die onderwerpen zorgen namelijk meestal voor de meest succesvolle online cursussen. Je kunt jezelf ook afvragen waar je meer over wilt weten. Door het zelf te leren kun je een top leraar worden en het onderwerp professioneel behandelen.


Kies iets wat anderen willen leren:


Identificeer je publiek voordat je aan de slag gaat met je online cursus of online workshop, net als de vraag naar het betreffende onderwerp. Vraag je vrienden, familie en/of je bestaande publiek, wat zij vinden van het onderwerp dat je in gedachten had.


Test het onderwerp vervolgens door peilingen of online formulieren te delen die je publiek kan invullen. Je kunt eerst een korte zelfstudie maken en de prestaties daarvan bijhouden. Volg de tutorial hierna op social media of via e-mailmarketing campagnes. Vraag hierbij aan je publiek of dit soort materiaal iets is waar ze meer van willen zien. Doe daarnaast online onderzoek naar je onderwerp. Als je andere online cursussen over hetzelfde thema vindt, is dat een goed teken. Concurrentie betekent namelijk dat mensen het onderwerp relevant en nuttig vinden. Ook raden we je aan om content te maken die gemakkelijk in een bestaande, beproefde ruimte past. Heb je eenmaal een duidelijke doelgroep voor ogen? Dan ben je er klaar voor om de cursus te maken en op de markt te brengen. Je weet dan namelijk precies wie je wilt bereiken, op welk type content ze hopen, en wat hun expertiseniveau is op dat punt in hun leertraject.



02. Test je idee


Een online cursus maken vereist veel hard werk en inspanning. Door een test uit te voeren voordat je begint, kom je erachter of dit online bedrijfsidee zichzelf later wellicht kan gaan terugbetalen. Gebruik een 'bestemmingspagina-builder' om een ​​pagina te maken voor je aanstaande online cursus. Hoewel je de cursus nog niet hebt gemaakt, weet je al waar het over gaat. Voeg een beknopte beschrijving van de cursus toe waarin wordt uitgelegd wat mensen kunnen verwachten, en voeg opvallende afbeeldingen toe om het concept verder te weerspiegelen.


Bekijk deze volledig aanpasbare templates voor landingspagina's om als startpunt te gebruiken. Voeg call-to-action-knoppen (CTA's) toe om bezoekers uit te nodigen zich gratis aan te melden voor je aanstaande online cursus/online workshop, of laat hen deze vooraf kopen om een ​​plek in je klas te bemachtigen. Nadat je je website op verschillende kanalen hebt gepromoot (zoals social media, nieuwsbrieven en meer), kun je de verzamelde gegevens bekijken en zien of je genoeg bezoekers en bemoedigende feedback hebt ontvangen. Bepaal van tevoren de statistieken, zodat je aan het einde van de proefperiode weet naar welke resultaten je wilt streven.


03. Onderzoek het onderwerp uitgebreid


Of je nu al een expert bent in je vakgebied, of nog een enthousiaste leerling; dit is het moment om in het diepe te duiken, totdat je alles weet wat er te weten valt over het onderwerp. Ga als onderdeel van je grondige leerproces verder dan wat cursisten gemakkelijk kunnen vinden in zoekresultaten. Zoek bijvoorbeeld verschillende bronnen over het onderwerp; van literatuur tot lessen van concurrenten en webinars. Voer daarnaast een zoekwoordenonderzoek uit om te ontdekken wat mensen voornamelijk over het onderwerp opzoeken. Hierdoor krijg je een beter idee van het soort vragen waarin je publiek mogelijk geïnteresseerd is. Houd bovendien je ogen open voor alle subcategorieën binnen je niche. Als je bijvoorbeeld van plan bent een cursus te geven over het verzorgen van kamerplanten, wil je sowieso de basisprincipes (zoals water en natuurlijk licht) behandelen. Maar zoek vooral ook naar unieke invalshoeken als je meerwaarde wilt bieden en de reikwijdte van je cursus wilt verbreden. Denk bijvoorbeeld aan het uitleggen van verschillende soorten luchtzuiverende planten.


04. Maak een cursusoverzicht


Dit is het moment om het curriculum voor je online cursus te ontwikkelen. Maak een lijst met de verschillende lessen die je online wilt gaan geven. Splits vervolgens elke les op in de belangrijkste onderwerpen die je wilt behandelen (in een chronologische volgorde), en probeer je ideeën op natuurlijke wijze aan bod te laten komen om een ​​soepel leerproces te garanderen. Onthoud dat lesgeven gaat over het stap voor stap begeleiden van je publiek door een idee. Om dit duidelijk te maken in je cursusoverzicht, raden we aan om een doel te definiëren voor elk van je lessen. Om verder in te gaan op het voorbeeld van de verzorging van kamerplanten: je wilt misschien dat je leerlingen de planten die ze thuis hebben in de ene les kunnen classificeren, en in de volgende les juist tekenen van plagen of ziekten kunnen herkennen. Zie hieronder een voorbeeld van een cursusoverzicht voor een online cursus kamerplantenverzorging. Je kunt dit voorbeeld gebruiken om je eigen template te maken:


Les #1: Planten water geven


Doel van de les: de leerlingen leren hoeveel en hoe vaak ze hun planten water moeten geven.


Behandelde onderwerpen:

  • Het belang van water geven;

  • De gevaren van te veel water;

  • Verschillende soorten planten en de hoeveelheid water die ze nodig hebben;

  • Grond als een indicatie van uitdroging of over-hydratatie.



Les #2: Planten en natuurlijk licht


Doel van de les: de leerlingen begrijpen het belang van natuurlijk licht en kunnen de optimale verlichting voor hun planten kiezen.


Behandelde onderwerpen:


  • Licht en zijn rol in de fotosynthese van planten;

  • Verschillende soorten planten en de hoeveelheid zonlicht die ze nodig hebben;

  • Hoe en wanneer ze TL-verlichting moeten gebruiken voor kamerplanten;


Vergeet niet om ook een inleiding en een conclusie van je cursus op te nemen (tevens in elke individuele les). Herhaling is namelijk een geweldig hulpmiddel bij leerprocessen. Overweeg daarnaast om opdrachten en activiteiten toe te voegen als onderdeel van je online cursus, om de nieuw verworven kennis te laten bezinken. We raden aan om te beginnen met een theoretische discussie, vervolgens enkele voorbeelden te geven, en helemaal aan het einde een opdracht uit te voeren.


05. Maak content voor de cursus


Als je al professionele ervaring hebt met je cursusonderwerp, heb je er waarschijnlijk in het verleden al wat content over samengesteld. Misschien heb je bijvoorbeeld ooit een blogpost geschreven of een webinar gemaakt? Of misschien host je een podcast of run je een YouTube-kanaal voor je bedrijf waarin je soortgelijke thema's hebt besproken? Is dit het geval, pak dan terug naar deze materialen. Een online cursus maken doormiddel van bestaande content opnieuw te gebruiken, bespaard je veel kostbare tijd! Op basis van het materiaal dat je hebt verzameld en je overzicht en onderzoek uit de vorige stappen, kun je nu de daadwerkelijke content voor je online cursus gaan maken. De meeste cursussen gebruiken video als hun belangrijkste vorm van communicatie (wat we ook hier zullen bespreken). Je kunt echter ook geschreven content, audio-opnamen, dia's - of een mix van verschillende soorten media gebruiken.


Filmen:


Als je zakelijke idee gebaseerd is op de thuissituatie, kun je prima een online cursus maken met relatief eenvoudige apparatuur. Daarnaast hoeft je geen pro in videoproductie te zijn om een ​​cursus van hoge kwaliteit te realiseren. Het opleidingsniveau waarnaar je streeft is tenslotte het belangrijkste. En zelfs als je vanuit huis werkt kun je content maken van top kwaliteit.


Film jezelf bijvoorbeeld terwijl je tegen de camera praat, film je scherm terwijl je op de achtergrond praat, of beide. Hoewel je video's niet pixelperfect hoeven te zijn, raden we je aan om videotips te lezen voor het maken van professioneel ogende content. Bovendien is het belangrijk om het juiste type camera en microfoon te kiezen, die goed passen bij jouw wensen.



een vrouw die met haar telefoon een online cursus opneemt


Bewerken:


Heb je de content gefilmd? Investeer dan wat tijd in het bewerken van je beelden. Er zijn veel gratis videobewerkingssoftware beschikbaar, van iMovie tot Lightworks en de Wix Video Maker. Probeer een mooi ritme aan je video te geven door het op te delen in verteerbare onderdelen. Laat onnodige pauzes bijvoorbeeld weg, en knip lange opnames in een reeks kortere, dynamische clips. Voeg titels toe, zoals de naam van de cursus en les, evenals videobijschriften om de cursus toegankelijk te maken en gemakkelijker te volgen. Daarnaast kun je achtergrondmuziek of relevante dia's toevoegen aan je video (indien van toepassing).


Classicale opdrachten:


Maak opdrachten voor elk van je lessen. Dit kunnen downloadbare pdf-bestanden zijn die studenten kunnen printen of op hun computer kunnen bekijken. Andere opties zijn online quizzen of leerspellen, gemaakt met tools zoals Kahoot.


06. Breng je cursus online


Is je cursuscontent klaar? Dan is het tijd om een platform te creëren om alles samen te brengen. Als je al een professionele website hebt, kun je daar je online cursus als onderdeel toevoegen. Nog geen website? Maak er dan vandaag nog een, speciaal voor dit doel! Vraag je je af ​​hoe je een Wix-website maakt? Bekijk dan deze door ontwerpers gemaakte templates voor online onderwijswebsites voor inspiratie. Zorg ervoor dat je Wix Video toevoegt aan je website zodat je video's kunt laten zien, met bezoekers kunt communiceren en inkomsten kunt genereren met je content. Upload je lessen als op zichzelf staande video's, of georganiseerd in kanalen in een bibliotheek.


online educatie templates die gebruikt worden om online cursussen mee aan te bieden


07. Verkoop je online cursus


Er zijn vier verschillende opties om je online cursus of online workshop te verkopen, afhankelijk van je behoeften en bedrijfsplan:


  • Individuele lessen huren of kopen: Laat gebruikers je online cursus video voor video huren of kopen. Bij het kopen van een video kunnen gebruikers genieten van onbeperkte streaming van de les die ze hebben gekocht, zodat ze altijd terug kunnen gaan en de content opnieuw kunnen bekijken. Bepaal of je kijkers de video wilt laten downloaden, of rechtstreeks wilt laten bekijken op je website.


  • Kanaal-abonnement: Door een maandelijks bedrag te betalen, hebben gebruikers toegang tot alle betaalde video's binnen een kanaal. Kanaal-abonnementen creëren een betaalmuur en scheiden de content van je website in openbaar en Premium.


  • Betaalde pakketten: Stel verschillende betalingsopties in, zodat je studenten in één keer of met een terugkerend betalingsplan kunnen betalen. Je kunt alles regelen; van het type pakket en wat daarbij is inbegrepen, tot de duur van het pakket en meer.


Geef pakketopties op je website weer waaruit klanten kunnen kiezen en die ze kunnen kopen. Betaalde pakketten fungeren als een betaalmuur, waardoor gebruikers pas toegang hebben tot de content nadat ze hebben betaald en zijn ingelogd op het ledengedeelte op je website.


  • Eén-op-één realtime lessen: Naast de cursus is het een optie om live lessen te geven aan studenten in een persoonlijke één-op-één setting. Dit formaat stelt studenten in staat om je vragen te stellen en te leren in een aanpak op maat, die past bij hun specifieke leerniveau. Laat cursisten bijvoorbeeld gemakkelijk een beschikbare plek bij je boeken via online planningssoftware. Bepaal bovendien of je deze optie tegen een meerprijs wilt aanbieden, of dat een vooraf bepaald aantal privésessies bij de vaste cursusprijs is inbegrepen.


Zorg ervoor dat je naast je betaalde lessen ook een kleine preview van je cursus (volledig gratis) aanbiedt. Een voorproefje krijgen van wat ze kunnen verwachten, zal studenten aanmoedigen om zich aan te melden voor de betaalde lessen. Je gratis content kan bijvoorbeeld de vorm hebben van een korte trailer voor elke les. Maar je kunt ook overwegen om de hele eerste les gratis aanbieden, terwijl de rest wel wordt betaald. Een ander goed idee is om aan het begin van de cursus een live vraag- en antwoordsessie te creëren, waarbij gebruikers worden uitgenodigd om gratis deel te nemen en tegelijkertijd interesse op te wekken. Stel hiervoor een livestreamvideo in, zodat je in realtime contact kunt maken met je fans. Voor welke optie je ook kiest; de gratis versie van je cursus komt hoe dan ook van pas bij het promoten van je online cursus.


Hoe bepaal je de prijs van een online cursus


Na het filmen van je content is het de vraag hoe je de tarieven en prijzen voor je cursus kunt instellen. Bekijk hieronder een aantal manieren waarop je jouw cursusgeld kunt vaststellen:


  • Prijzen van concurrenten: Begin met een snelle audit om de gemiddelde cursusprijs voor je onderwerp te bepalen. Hoewel de prijzen kunnen variëren (afhankelijk van de expertise van de cursusinstructeur), kom je er op deze manier ter referentie achter wat het gangbare markttarief is.

  • 'Maak' tijd van de cursus: Houd voor ogen hoe lang je erover hebt gedaan om de cursus te maken. Elke zakelijke onderneming die winstgevend wil zijn, moet een goede balans hebben tussen geïnvesteerde tijd en behaalde winst.

  • Cursuswaarde: Een andere factor waarmee je rekening moet houden bij de prijs van je online cursus, is de waarde die de gebruiker krijgt van het volgen ervan. Zal de betalende student later een inkomen verdienen op basis van de vaardigheden en tools die je hem hebt geleerd? Zoals je je kunt voorstellen; hoe meer de student het volgen van de cursus financieel kan rechtvaardigen, hoe logischer het is om een ​​hogere prijs te vragen.

  • Algemene best practice: Cursusprijzen kunnen enorm van elkaar verschillen. Er zijn bijvoorbeeld cursussen vanaf honderd euro of minder, maar ook cursussen van meer dan 10.000 euro (afhankelijk van het onderwerp). Het is echter gebleken dat hoe meer je voor een cursus rekent, hoe meer mensen aannemen dat ze er veel waarde uit zullen halen en het als 'goed' zullen ervaren. Wanneer mensen meer geld betalen zijn ze vaak ook meer betrokken en willen ze meer investeren in het leren van de content. Probeer daarom de prijzen ruim boven de 100 euro per cursus te houden, vooral als de cursus lang duurt.


08. Breng je content op de markt


Je hebt veel creatieve energie en kostbare tijd gestoken in het maken van een online cursus. Nu is het tijd om deze te promoten en die cursusregistraties binnen te halen. Om je online cursus op de markt te brengen kun je zowel gratis promoties als betaalde soorten marketing gebruiken. Het is zelfs een optie om een logo te maken, waarmee je je cursus er extra professioneel uit laat zien en laat opvallen tijdens de promotie. Dit zijn een aantal van de meest populaire en effectieve manieren om je cursus op de markt te brengen:


  • E-mailmarketing: stuur e-mailmarketing campagnes, inclusief Early Bird-acties en kortingen.

  • Social media: promoot je cursus op social media en in relevante groepen (tip: LinkedIn kan een goede start zijn aangezien mensen hier al professioneel ingesteld zijn).

  • Betaalde advertenties: voer betaalde advertenties uit, zoals Google-zoekadvertenties en banneradvertenties.

  • Blogposts: maak een blog en schrijf over de cursus en het cursusonderwerp, om je SEO een boost te geven en je kennis te laten zien.

  • YouTube- en promovideo's: start een YouTube-kanaal en lanceer videopromoties voor je online cursus of online workshop

  • Verwijzingen en beoordelingen: ontvang verwijzingen, reviews en positieve beoordelingen van oud-studenten.

  • Website pop-up: voeg een lightbox pop-up toe om je cursus op je eigen website te promoten.

  • Andere websites: werk samen met cursuswebsites van derden en organisaties voor permanente educatie.

  • Influencers: werk samen met influencers uit de branche die de niche van je doelgroep kunnen bereiken.

  • Partnerprogramma's: start een partnerprogramma (affiliate-programma), en werk samen met ambassadeurs, zodat anderen de cursus namens jou kunnen promoten.

  • Podcast: start een podcast om je cursus onder de aandacht te brengen en je onderwerp-expertise te benadrukken.

  • Webinar: organiseer een webinar dat mensen enthousiast maakt over alles wat ze van je kunnen leren.

  • Samenwerken met instructeurs: werk samen met andere instructeurs om gebruik te maken van elkaars netwerk of samen een les te geven.

  • Meertalig: vertaal je cursus in een andere taal om een ​​breder internationaal publiek te bereiken en nieuwe markten te betreden.



een afbeelding die laat zien hoe je een blog maakt voor online cursus


09. Verzamel feedback


In de afgelopen jaren voeren we met z'n allen steeds meer zakelijke bezigheden online uit. Dit betekent ook dat we veel meer data-gestuurde beslissingen kunnen nemen, gebruik kunnen maken van uitgebreide analyses en ons bereik kunnen vergroten om meer klanten te genereren. Ook als het gaat om je online cursus, moet je profiteren van de digitale mogelijkheden die je hebt om je curriculum te verbeteren. Bijvoorbeeld door feedback te vragen, zoals tijdens en na de cursus. Hoe meer geoptimaliseerd en verbeterd je cursus is, hoe groter de kans dat studenten een betere ervaring hebben, jouw cursus aanbevelen, of zich inschrijven voor toekomstige workshops of leermogelijkheden. Om feedback te krijgen maak je enquêtes met behulp van een formulierbouwer, en vraag je naar de ervaringen van studenten, suggesties voor verbetering en al het andere dat ze hoopten uit de cursus te halen. Zodra je het succes meet en de antwoorden analyseert kun je bijsturen, en je cursussen hierdoor steeds blijven verbeteren.



Een afbeelding van een formulier maker om informatie mee in te winnen


10. Ontwikkel een community


Online onderwijs is meestal een eenzame bezigheid. Daarom zal het bevorderen van een community van studenten rondom je cursus, hun ervaring aanzienlijk verbeteren en zo bijdragen aan het algehele succes. Een actieve online community kan gebruikers helpen hun leerproces te delen met een groep 'peers'. Samen kunnen ze hun successen vieren en al hun vragen stellen. Bovendien kunnen studenten ideeën van elkaar uitwisselen, met elkaar in gesprek gaan en elkaars interesse en het enthousiasme vergroten. Daarnaast is je online community ook een goede plek om nieuws te delen over aankomende cursussen, of andere mogelijkheden die interessant kunnen zijn voor je reeds betrokken publiek. Een paar opties voor het bevorderen van een actieve leer-community zijn:


  • Een ledengedeelte: door een ledengedeelte op je website te maken, hebben geregistreerde of betalende gebruikers toegang tot een verscheidenheid aan premium-content; van chats tot forums, blogs en meer.

  • Een online forum: maak een forum als onderdeel van je website, zodat gebruikers elkaars groei en leerproces kunnen ondersteunen.

  • Social mediagroepen: overweeg om privé social mediagroepen te maken, zoals een Facebook-groep of een Twitter-lijst, waar leerlingen aan kunnen deelnemen.

  • Online communicatieplatforms: gebruik online communicatieplatforms zoals Slack of Discord voor je leerlingen-community.



Marijne Verhoef

マーケティング・マネージャー

4 コメント


seandavis1519
8月27日

I'm constantly amazed by the depth and breadth of topics covered on this blog. It's a true testament to the author's expertise. Hotel Ayata !! Search engine terbaik ada di i Popera dan situs terbaik bisa anda temukan di  cartel4d and cartel4d

好き

Tero Crown
Tero Crown
Jul 27

This is an excellent write-up. Very informative. Solar

好き

San Shiro
San Shiro
Mar 30

This article is truly amazing! I am very impressed with the depth of insight presented and the clear and easy-to-understand writing style. The content of the article is very relevant and informative, providing a deeper understanding of the topic discussed. In addition, the analysis presented is also very profound and provides a different perspective. Thanks to the writer for the effort and dedication in presenting high-quality articles like this. I am looking forward to reading more articles!


Read more on: Arta4d

好き

ページ下